Osallisuutta, aktiivisuutta ja oppilaslähtöisyyttä
Järvenpään lukion nykyinen koulurakennus täyttää perjantaina 25. lokakuuta 10 vuotta. Kymmenvuotisesta historiastaan lukionkatu ykkösessä huolimatta rakennus on edelleen uusi ja huippumoderni. Mallia lukiorakennuksen nerokkaasta arkkitehtuurista käydään katsomassa edelleen jopa Kiinasta asti!
Minulle päätös lukea itseni ylioppilaaksi juuri Järvenpään lukiossa oli alusta asti itsestäänselvyys. En edes harkinnut lähtöä opiskelemaan kauemmas kotikulmiltani. Päätös ei ole kaduttanut – sain viettää kolme hienoa oppivuotta uudessa ja arkkitehtuuriltaan omaperäisessä Järvenpään lukiossa. Mutta vain lukion juhlallinen ulkokuori ei tehnyt minuun vaikutusta.
Vaikutuin erityisesti opettajien innokkuudesta olla mukana yhdessä opiskelijoiden kanssa työstämässä erilaisia projekteja ja tilaisuuksia. Projektit syvensivät oppilaiden tietoja ja taitoja, sekä veivät heitä aina maailman laidoille projektimatkoille uutta oppimaan ja tietoa ammentamaan. Kiina, Italia ja Venäjä tulivat monelle tutuiksi näiden projektien kautta. Erityisen laadukkaita projekteja Järvenpään lukiossa toteutettiin historian ja yhteiskuntaopin saralla. Pääsin itsekin osallistumaan näihin projekteihin, jotka näkyivät ja kuuluivat suurelle yleisölle, milloin televisiokamera, milloin sanomalehtien välityksellä. Projektien ohessa lukiolle kutsuttiin aktiivisesti vierailemaan politiikan ja talouselämän eliittiä. Kataisen hallituksen ministereistä lähes puolet ehti vierailla lukiolla omana aikanani.
Yksikään projekti tai vierailu ei olisi toteutunut ilman aktiivista oppilaskuntaa, joka ideoi ja työsti hankkeita. Samalla innolla oppilaskunta valvoi opiskelijoiden etuja ja oikeuksia. Samaa tarmoa on nähtävissä vuodesta toiseen oppilaskunnan toiminnassa.
Päättäjänä olen kokenut lukiokoulutuksen itselleni erityisen tärkeäksi alueeksi. Juuri siksi saan olla kiitollinen, että pääsen työskentelemään sivistys- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtajana tämän huippulukion asioiden parissa. On ollut hienoa nähdä nyt jo lukion käytyäni, millaisia rohkeita edistysaskeleita oppilaitos ottaa edelleen. Tänä lukuvuonna lähtivät käyntiin uudet yrittäjyyden ja talouden linjat, joihin opiskelijoita valitaan erikseen kokeen perusteella. Linjat täydentävät entisestään sitä vahvaa tarjontaa, jota lukio on opiskelijoilleen tarjonnut niin koripallo-, kuvataide- kuin musiikkilinjankin muodossa. Linjat ovat se vetovoimainen tekijä ja lukiolaitoksen sydän, joka houkuttelee opiskelijoita kuntaamme pitkienkin matkojen takaa. Uskon, että uudet linjat täydentävät tätä palettia erinomaisesti.
Järvenpään lukion juhliessa uusien tilojensa kymmenvuotista taivalta, elää lukiokoulutus myllerryksen keskellä. Sähköinen ylioppilastutkinto ja monet muut haasteet odottavat. Olen kuitenkin varma siitä, että Järvenpään lukio tulee selviämään tästä myllerryksestä edelleen suunnannäyttäjänä. Talousongelmat – niin meillä kuin muuallakin – eivät saa vaikuttaa Järvenpään lukion toimintaedellytyksiin. Meillä ei ole varaa heikentää ja siten menettää huipputason lukiotamme säästösyistä. Meidän päättäjien on pidettävä huoli siitä, että Järvenpään lukiosta pidetään erityistä huolta säästötalkoissa. Tähän olen itse päättäjänä sitoutunut.
Järvenpään lukiosta tulisi ottaa mallia koko maan lukiolaitoksen kehittämisessä. Järvenpään lukio on suunnannäyttäjä sille, millaiselta tulevaisuuden lukion tulisi näyttää. Osallisuus, aktiivisuus ja oppilaslähtöisyys ovat kuntamme lukiossa huipputasolla. Näin tulee olla jatkossakin.
Haluan tämän kirjoituksen päätteeksi esittää onnitteluni Järvenpään lukiolle kymmenvuotisesta taipaleesta uusissa tiloissa!
Eemeli Peltonen
Kirjoittaja on järvenpääläinen kaupunginvaltuutettu (sd.) ja sivistys- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja.