Etukäteen puolueet pelkäsivät listojen jäävän kovin laihoiksi, mutta lopputulos on näinä kuntakentän epävarmuuden aikoina ihan kohtuullinen.

Keskusta on edelleen suurin kuntaehdokaspuolue 8 400 ehdokkaallaan. SDP:llä ja kokoomuksella on kummallakin n. 7 000 ehdokasta. Perussuomalaiset ottivat jättiloikan ja kasvattivat ehdokasmääränsä vuoden 2008 vaalien 1800:sta peräti 4350:een.  Vasemmistoliitolla on ehdokkaita 3 400, vihreillä 2 280, kristillisdemokraateilla 1 850 ja RKP:llä 1 350.

Mitä näistä luvuista voisi päätellä? Puolueita ammatikseen pyörittävät sanovat, että ehdokashankinta on vaalityöstä yli 90 prosenttia. SDP:n järjestöpäällikkö Ari Näätsaaren mukaan 99 prosentissa kunnista se on tärkein asia. Ihmiset kun äänestävät usein tuttua naamaa.

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen repäisi Suomenmaassa 18.9. viittansa ilosta, vaikka puolueen ehdokasmäärä tipahtikin vuoden 2008 vaaleista yli 1 500:lla. Perussuomalaisten ja keskustan välinen kisa on hänen mielestään jo ratkennut: ”Meillä on kaksi kertaa enemmän ehdokkaita kuin Perussuomalaisilla, eli vaalien jälkeen olemme useita prosenttiyksikköjä isompi puolue kuin perussuomalaiset. Ehdokasmäärän merkitys on kuntavaaleissa erittäin suuri.”

Ei kuntavaaleissakaan kannatta nuolaista ennen kuin tipahtaa. Eli myös äänestäjät pitää saada liikkeelle.

                                       ✦✦✦

Kristillisdemokraateilla on menossa puolueenvaihtoviikot. Puolueen entinen puheenjohtaja, ex-ministeri Toimi Kankaanniemi sai tarpeekseen nykyisen puheenjohtajan Päivi Räsäsen EU-myönteisestä politiikasta ja loikkasi Perussuomalaisiin. Nyt Uuraisten kunnan entinen kunnansihteeri yrittää kotikuntansa valtuustoon perussuomalaisena.

Toinen kristillisdemokraattien nimimies, entinen kansanedustaja Kari Kärkkäinen puolestaan teki loikan keskustaan. Varkauden kaupungin pitkäaikainen valtuutettu yrittää nyt keskustalaisena Parkanon valtuustoon.

Omalaatuinen loikka nähtiin Helsingissä, kun perussuomalaisten kansanedustaja ”Julma” Juha Väätäinen hyppäsi viime metreillä tyhjään, eli ulos puolueensa ehdokaslistalta. Perussuomalaisilla on Helsingissä täysi lista, mutta piiriä vaivaavat kovat riidat. Sama tilanne perussuomalaisilla on muutamassa muussakin kunnassa, ja koska riitapukarien äänestäminen ei ole aina helppoa, voi tulos näissä kunnissa notkahtaa.

Perussuomalaisten menestys saattaa hyvinkin olla kiinni yhden miehen terveydestä ja jaksamisesta. Mikäli Timo Soini pitää flunssat ja muut pöpöt itsestään kaukana, puolue vakiinnuttanee paikkansa neljän suuren puolueen joukossa. – Kaukana ei ole ajatus, että Kuntaliitto saa jossain vaiheessa III varatoimitusjohtajan.

                                       ✦✦✦

Savolaiset ovat tunnettuja ”naatiskelijoita”. Nyt todellista herkuttelua voi harrastaa Mikkelissä, jossa yhden perheen kolme jäsentä ovat ehdokkaina kolmessa eri puolueessa: perheen isä on perussuomalaisten ehdokas, äiti kokoomuksen ja tytär SDP:n ehdokas.

Kuka voi enää sanoa, että suku on pahin?

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*