Ei päälle eikä alle
Älä aja kenenkään päälle – älä aja kenenkään alle. Isäni ohjeet, jotka hän antoi opettaessaan minua ajamaan autoa, ovat edelleen käyttökelpoisia. Ennakointi ja toisten liikenteessä liikkuvien huomioon ottaminen ovat erityisen ajankohtaisia taas nyt, kun lomat loppuvat ja koululaiset palaavat arkiliikenteeseen.
Ennakointia oli isäni mielestä myös se, että kallista autoa ja polttoainetta säästetään. Piti osata väistää soratien teräviä monttuja ja kaasutella varsin rauhallisesti. Kävin siis samalla ennakoivan ja taloudellisen ajon kurssin.
Hyvä ohje on myös: ”Kun ajoissa lähtee, on mahdollisuus olla ajoissa perillä”. Varsinkin meillä aikuisilla on paha tapa lähteä liikkeelle aina viime tingassa. Se johtaa liikenteessä liikaan kiireeseen, ylinopeuteen ja aggressiivisuuteen. Monesti myös toisten liikkujien sättimiseen, he kun hidastavat omaa kulkua.
Lapset liikkuvat usein omissa ajatuksissaan ja leikeissään. He eivät aina pysty havainnoimaan muuta liikennettä ja varsinkaan sen nopeuksia. Kiire saattaa heille tulla arvaamattomasti, jos vaikka kaveri kulkee tien toisella puolella tai koulubussilta on kiire kotiin. Silloin helposti kiiruhdetaan juosten tien yli ja muun liikenteen tarkkailu unohtuu. Sen vuoksi on tärkeää, että muut tiellä liikkujat muistavat ennakoida. Lapsia liikenteessä: nostetaanpa jalkaa kaasulta tai hiljennetään pyörän vauhtia. Näin voidaan välttää ikäviä onnettomuuksia.
Koululaiset palaavat taas elokuussa liikenteeseen. Noin viidesosa peruskoululaisista on kuntien järjestämien koululaiskuljetusten piirissä; osa pitkien koulumatkojen, osa vaarallisen koulumatkan vuoksi. Kuljetusten suunnittelussa ja järjestämisessä liikkumisen turvallisuus on tärkeä lähtökohta. Kuntien nettisivuilta löytyy yleensä koulukuljetusten kuljetussääntö tai joku vastaava dokumentti, jossa on kuvattu kunnan kuljetusten periaatteet.
Suurin osa koululaisista kulkee kuitenkin koulumatkansa itsenäisesti. Matkaa taitetaan jalan, pyörällä, joukkoliikenteellä tai vanhempien kuljettamana. Ennen koulun alkua lasten kanssa on hyvä kerrata koulumatka ja ne paikat, jotka vaativat erityistä tarkkaavaisuutta. Ja hei, te vanhemmat, jotka kuljetatte lastanne kouluun. Muistakaa myös muitten lasten turvallisuus. Ei tarvitse tunkea omalla autolla ihan koulun ovelle muiden kulkureiteille. Ja ajoissa liikkeelle, ettei tarvitse hätäillä!
Onnettomuuksia valitettavasti jatkuvasti tapahtuu. Tämän vuoden ensimmäisen puoliskon aikana on liikenteessä menehtynyt 13 jalankulkijaa ja 8 pyöräilijää. Loukkaantuneita on tilastoitu 186 jalankulkijaa ja 267 pyöräilijää. Henkilöautoissa kuolleita on ollut 74 ja loukkaantuneita 1 581. On aiheutunut paljon surua ja kärsimystä.
Jalankulun ja pyöräilyn kannalta erityisesti risteyksissä tarkkaavaisuus on kaikille kulkijoille tarpeen onnettomuuksien vähentämiseksi. Päälle tai alle ajamisen välttämisen lisäksi on kyllä tarvetta kiinnittää huomiota myös ajonopeuksiin ja ajokuntoon, sillä tieltä suistumisissa on kuollut alkuvuoden aikana 42 henkilöä ja loukkaantunut 791. Ja niistä suurin osa on tapahtunut aivan hyvän sään aikana!
Meistä jokainen voi vaikuttaa liikenneturvallisuuteen huolehtimalla turvallisesta ajotavastaan. Muutama vihje: ennakoi, ota toiset tiellä liikkujat huomioon, pudota nopeus liikennetilanteen mukaiseksi, keskity ajamiseen ja muuhun liikenteeseen, älä näprää puhelinta tai muita tietovälineitä. Näin pysyt tiellä, etkä aja kenenkään päälle etkä kenenkään alle.
Silja Siltala
Liikenneinsinööri, Kuntaliitto
Kirjoitus on julkaistu alun perin Kuntaliiton blogissa