Kuntaliitos kasvatti Lahden valtuuston maan suurimmaksi. (Kuva: Ville Miettinen)

Lahdessa on toiminut Suomen suurin, 102-jäseninen, valtuusto vuoden 2016 alusta lähtien. Jättivaltuusto syntyi, kun Lahden ja Nastolan kuntaliitoksen jälkeen valtuustot pantiin yhteen. Kuntavaaleissa tilanne normalisoituu ja valtuustopaikkoja on jaossa 59. Kilpailu kovenee.

Lahden suuret valtuustoryhmät, sosiaalidemokraatit ja kokoomus, ovat perinteisesti kisanneet tasavahvasti ykköspaikasta. Liitoksen ansiosta demarit on ollut karvan verran isompi ryhmä, sillä Nastolasta tuli valtuustoon enemmän demareita kuin kokoomuslaisia.

Valtuuston kokoomusryhmä on murentunut kuluneella vaalikaudella kolmen valtuutetun loikattua ulos ryhmästä. Lähtijöihin kuului puolueen pitkäaikainen vahva mies Matti Kataja, joka perusti oman valtuustoryhmän. Kataja ei ole enää ehdoilla tulevissa kuntavaaleissa.

Jaossa ovat myös politiikan jättäneen kokoomuksen entisen vahvan miehen Ilkka Viljasen äänet (1 251).

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Sukupolvenvaihdos on meneillään myös sosiaalidemokraateissa. Pitkäaikainen demarivaikuttaja ja entinen kaupunginjohtaja Kari Salmi jättää politiikan. Hyvän äänisaaliin viime vaaleissa kerännyt Eero Vainio (800) on pois Lahden kuvioista siirryttyään Petäjäveden kunnanjohtajaksi.

Demareista ehdolla ovat molemmat kansanedustajat, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Kari ja Ville Skinnari. Uusina ehdolla ovat muun muassa puheenjohtaja Antti Rinteen tyttäret Roosa ja Ilona Rinne sekä seiväshyppääjä Eemeli Salomäki.

Keskustalla on nykyisessä valtuustossa yksitoista paikkaa, joista yhdeksän tuli Nastolasta. Lahdesta on ehdolla ensi kertaa keskustan kansanedustaja Martti Talja.

Perussuomalaisista valtuustoon valittu ja rasistisista puheistaan tunnettu Kalle Aaltonen ei kelvannut perussuomalaisten eikä kokoomuksen ehdokkaaksi. Nyt hän pyrkii valtuustoon Pro Lahti -ryhmän listalta.

Perussuomalaiset lähtee vaaleihin kansanedustaja Rami Lehdon vetämänä. Hän oli viime kuntavaaleissa Lahden suurin ääniharava 1 579 äänellä.

Artikkeli on julkaistu Kuntalehden isossa vaalinumerossa 4/2017.

Lue lehden digiversio täältä!

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*