Lauri Lylyltä 11 kohdan luonnos Tampereen pormestariohjelmaksi
Pormestariehdokas Lauri Lyly, sd., esitteli tiistaina 11-kohtaisen linjauksensa Tampereen pormestariohjelman valmisteluun.
Lylyn listan kärjessä ovat työllisyys, työpaikkojen synnyttäminen ja yritysten toimintaedellytyksiin panostaminen. Veronkorotuksen Lyly mainitsee viimeisenä keinona talouden tasapainottamisessa ja palvelujen varmistamisessa.
Lyly esitteli linjauksensa Tampereen uuden ja vanhan valtuuston yhteisessä strategiaseminaarissa. Linjauksiin on määrä saada kaikkien valtuustoryhmien vastukset jo keskiviikkona, ja pormestariohjelman ensimmäisen version pitäisi olla valmis 15. toukokuuta. Uusi valtuusto valitsee pormestarin 12. kesäkuuta.
SDP nousi kuntavaaleissa Tampereen suurimmaksi puolueeksi ja saa ehdokkaansa pormestariksi. Lyly oli demarilistalla toisena 3575 äänelle. Listan kärkinimi, kansanedustaja ja nykyisen valtuuston puheenjohtaja Sanna Marin ei halunnut pormestariksi. Marin sai 5783 ääntä.
Lauri Lylyn linjaukset pormestariohjelman valmisteluun:
1. Työllisyyteen, työpaikkojen synnyttämiseen ja yritysten toimintaedellytyksiin panostaminen. Kesätyöpaikat ja ensimmäinen työpaikka avainasemassa.
2. Kaupungin talouden tasapainottaminen tulevan nelivuotiskauden aikana. Veronkorotus mahdollinen viimeisenä keinona talouden/alijäämän tasapainottamisessa ja palvelujen varmistamisessa.
3. Työllisyyttä, kaupungin elinvoimaa, houkuttelevuutta ja kasvua edistävät investoinnit ensisijaisia. Päätetyt investoinnit toteutetaan ja hoidetaan sisätilaongelmaiset kiinteistöt. Tiivis yhteistyö Tampereen Uuden Yliopiston kanssa.
4. Turvataan monipuolinen asuntotuotanto ja kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen rakentaminen sekä varmistetaan elinkeinoelämän tarpeisiin riittävä tonttitarjonta. Täydennysrakentamisella lisää rakentamismahdollisuuksia.
5. Palveluissa panostetaan varhaiskasvatukseen, perusopetukseen ja toiseen asteen koulutukseen sekä syrjäytymisen ja eriarvoistumiskehityksen ennalta ehkäisemiseen. Maahanmuuttajien kotouttamista on edistettävä.
6. Ikäihmisten palvelut on turvattava ja soten syntymisen jälkeen havaitut palvelutarvepuutteet on hoidettava.
7. Lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukeminen.
8. Kaupungin saavutettavuuden parantaminen panostamalla nopeisiin liikenne- ja viestintäyhteyksiin sekä älyliikenteeseen.
9. Kansainvälistymiseen, matkailuun ja kulttuuriin panostaminen.
10. Kaupungin kehittäminen sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävällä tavalla.
11. Toimintojen johtaminen selkeämmäksi, digitalisaation hyödyntäminen toimintojen uudistamisessa, budjettikuri ja henkilöstöpolitiikan kehittäminen sekä henkilöstön sairauspoissaolojen vähentäminen.