Pilotissa erikoisvarustellussa ambulanssissa voidaan tehdä asiakkaan tarvitsemia toimenpiteitä, joiden takia perinteisesti pitää lähteä vastaanotolle. (Kuva: Ville Miettinen)

Pohjois-Karjalan Siun sote kokeilee ensihoidon roolin vahvistamista kotihoidon ja päivystyksen tukena Kiteellä, Lieksassa ja Ilomantsissa.

Pelastuslaitoksen mukaantulon Siun soteen toivotaan avaavan kotona asuville ikääntyville pohjoiskarjalaisille uudenlaisen palvelumahdollisuuden, kun huoli terveydestä ei aina pakotakaan lähtemään päivystysjonoon, vaan asiat voivat selvitä jo ensihoidon kotikäynnillä.

Käytännössä uusi palvelu voi olla esimerkiksi sydänfilmin ottamista tai verinäytteiden analysointia tai taustatietojen tarkistamista potilastietojärjestelmästä erikoisvarustellussa ambulanssissa asiakkaan kotipihassa.

– On järkevämpään ottaa verinäyte ambulanssissa Kiteellä tai Hattuvaarassa kuin tuoda potilas päivystykseen Joensuuhun – resursseja säästyy. Ennen muuta tavoitteena on asiakaslähtöinen toimintatapa, Heikki Kärki Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksesta sanoo tiedotteessa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kärki toimii kehittämiasiantuntijana AVOT-hankkeessa (Arvokasta vanhenemista omatoimisuutta tukemalla), jossa kehitetään toimivaa kotihoitoa.

Vastuun jakamisen asiakkaan hoitotarvetta arvioitaessa toivotaan keventävän myös kuormitetun kotihoidon ja päivystyksen työtaakkaa.

Uusi palvelumalli voi tuoda hyötyä, jos esimerkiksi kotihoidolla herää huoli iäkkään asiakkaan terveydestä mutta tilanne ei vaikuta selkeästi akuutilta.

– Huoli kuitenkin on, eikä kotihoidolla ole käytettävissä tarvittavaa diagnostiikkaa asian selvittämiseksi. Silloin kotihoitaja ottaa yhteyttä vuorossa olevaan pelastuslaitoksen kenttäjohtajaan, joka ohjaa paikalle ensihoidon arvioimaan tilannetta, AVOT-hankkeessa toukokuun loppuun saakka kehittämisasiantuntijana toiminut Kari Törrönen kertoo.

Ensihoito puolestaan voi olla apuna, jos asiakas soittaa keskussairaalan päivystykseen eikä selvyyttä tilanteen kiireellisyydestä synny. Päivystyksestä voidaan tällöin ottaa yhteyttä ensihoidon kenttäjohtoon jolla on ajantasainen tieto ambulanssien reiteistä ja joka saa ensihoidon nopeasti asiakkaan luokse.

– Ensihoito tekee tarvittavat testaukset ja konsultoi tarvittaessa lääkäriä, Heikki Kärki kuvaa.

Pohjois-Karjalassa pilotoinnit jatkuvat lokakuun loppuun saakka. Kokemukset ja esille nousevat haasteet analysoidaan tarkasti ennen käytäntöjen laajentamista. Uudet toimintatavat on tarkoitus ulottaa koko maakuntaan ensi vuoden alkupuolella.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*