Ulkoministeri Timo Soini jättää perussuomalaisten valtuustoryhmän lopullisesti 21.8. elokuuta pidettävässä Espoon kaupunginvaltuuston kokouksessa. (Kuva: Sakari Piippo)

Juhannuksen alla tapahtunut perussuomalaisten hajaannus ei vielä ole näkynyt kunnanvaltuustoissa. Syykin on perin yksinkertainen, sillä kesäloma-aikana ei valtuuston kokouksia ole ollut. Esimerkiksi Espoossa seuraava kaupunginvaltuuston kokous on 21. elokuuta ja tällöin vaihtanevat valtuustoryhmää ainakin Timo Soini ja Simon Elo.

Kuntaliiton lakiasiain johtajan Arto Sulonen totesi heti tuoreeltaan perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeen, ettei puolueloikkauksilla ei ole mitään vaikutusta jo tehtyihin päätöksiin kunta- ja maakuntapäättäjien suhteen. Lähes poikkeuksetta kaikki luottamusmiespaikat jaettiin uusille valtuutetuille ennen Uuden vaihtoehdon maailmaan putkahtamista.
-Puolueesta lähdöllä ei ole mitään vaikutusta luottamustoimien paikkajakoon. Ihmiset ovat ja pysyvät niillä paikoilla, joihin heidät on valittu, Sulonen vahvistaa.

Varamies ei vaihdu

Vaikka varsinainen valtuutettu vaihtaisi omaan valtuustoryhmään, niin hänen varamiehensä kokouksiin kutsutaan sen ryhmän riveistä, josta hän on valituksi tullut. Valtuustoryhmän vaihtaminen kesken toimikauden ei suoraan vaikuta myöskään muun toimielimen jäseneksi valitun luottamushenkilön asemaan, eikä valtuusto voi erottaa ketään yksittäistä luottamushenkilöä ryhmän vaihtamisen takia.

Luottamushenkilöllä ei ole myöskään velvollisuutta itse erota luottamustoimista puoluevaihdon takia. Jos luottamushenkilö pyytää itse eroa, niin se hänelle on yleensä myönnetty.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kuntalain 34 § mukaan valtuusto voi erottaa kunnan, kuntayhtymän ja kuntien yhteiseen toimielimeen valitsemansa luottamushenkilöt kesken toimikauden, jos he tai jotkut heistä eivät nauti valtuuston luottamusta. Erottamispäätös koskee kuitenkin aina kaikkia kyseiseen toimielimeen valittuja luottamushenkilöitä. Asia tulee vireille kunnanhallituksen esityksestä tai jos vähintään neljäsosan valtuutetuista on tehnyt sitä koskevan aloitteen.

Siirtymisiä tapahtunee

Tänään Suomen Tietotoimisto kertoi, että Uuden vaihtoehto on perustanut tai on perustamassa ainakin kuusi paikallisjärjestöä eri puolille Suomea. Ryhmän puheenjohtajana toimivan Simon Elo uskoi haastattelussa siirtymisiä perussuomalaisista Uuden vaihtoehdon riveihin tapahtuvan runsaasti kuntatasolla viimeistään siinä vaiheessa, kun Sininen Tulevaisuus-puolue saadaan perustettua.

Uuden vaihtoehdon kuntavaaleissa mukana olleet kansanedustajat ja heidän tiedossa olevat luottamustehtävät kunta- ja maakuntatasolla. Lista ei ole välttämättä täydellinen.

Simon Elo, Espoo
-kaupunginvaltuutettu
Tiina Elovaara, Tampere
-kaupunginvaltuutettu
Reijo Hongisto, Vimpeli
-kunnanvaltuutettu
Ari Jalonen, Pori
-kaupunginvaltuutettu
Kimmo Kivelä, Kuopio
-kaupunginvaltuutettu
Kari Kulmala, Rääkkylä
-kunnanvaltuutettu
Jari Lindström, Kouvola
-kaupunginvaltuutettu
Anne Louhelainen, Hollola
-kaupunginvaltuutettu
Maria Lohela, Turku
-kaupunginvaltuutettu
Pirkko Mattila, Muhos
-kunnanvaltuutettu
Lea Mäkipää, Kihniö
-kunnanvaltuutettu
Martti Mölsä, Punkalaidun
-kunnanvaltuutettu
-valtuuston 2. varapuheenjohtaja
Jussi Niinistö, Helsinki
-kaupunginvaltuutettu
Timo Soini, Espoo
-kaupunginvaltuutettu
Sampo Terho, Helsinki
-kaupunginvaltuutettu
Kaj Turunen, Savonlinna
-kaupunginvaltuutettu

Kuntalehdessä aiheesta aiemmin

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*