Elinkeinoministeri Mika Lintilä esittää siltasopimus-mallia ratkaisuksi myös muille alueille, joilla painitaan positiivisen rakennemuutosongelman kanssa. (Kuva: Laura Kotila/valtioneuvoston kanslia)

Selvitysmies Esko Ahon mielestä Lounais-Suomen teknologiateollisuutta koettelevan positiivisen rakennemuutoksen aiheuttamiin ongelmiin voisi löytyä ratkaisu Nokian Bridge – eli siltaohjelman kaltaisesta ratkaisusta. Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella tarvitaan lähivuosina tuhansia ja taas tuhansia osaavia ammattilaisia, joita ei välttämättä omalta alueelta löydy.

-Parhaiten tavoitteeseen voidaan mielestäni päästä valtion ja Lounais-Suomen alueen toimijoiden sopimusmallilla, jossa määritetään vastuut, työnjako sekä tarvittavien toimenpiteiden rahoituskeinot. Mielestäni siltasopimusmalli soveltuisi sellaisenaan myös muille alueille, joilla on poikkeuksellisen nopeasta kasvusta johtuvia rakenteellisia haasteita, Aho esitti torstain tiedotustilaisuudessa.

Siltasopimuksessa sovittavia asioita ovat Ahon mukaan työvoiman saatavuuteen, saavutettavuuteen, osaamiseen ja koulutukseen, tutkimus- ja kehitystyöhön sekä tietopohjan ylläpitämiseen liittyviä asioita. Selvitysmies esittää siltasopimuksen solmimista osapuolten kesken pikaisella vauhdilla.

Yhteistyöllä enemmän

Varsinais-Suomen maakuntahallituksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) oli tyytyväinen esitykseen, joka tiivistäisi alueellisten toimijoiden yhteistyötä valtion kanssa.

-Jos Varsinais-Suomessa lähdetään omin voimin liikkeelle, niin hartiat ovat liian kaposet. Eikä henkseleitä paukutella, vaikka Satakuntakin olisi mukana. Hyvin monet kehityksen pullonkaulat ovat sellaisia, jotka pitää ratkaista valtion kanssa. Tässä ei ole kyse alueellisesta kysymyksestä, vaan siitä, onko Suomi kansainvälisesti tarpeeksi houkutteleva kansainvälisille toimijoille. Onko toimintaympäristö sen kaltainen, että sinne kannattaa tehdä investointeja, Kanerva pohdiskeli.

Alueellisen liikkuvuuden suhteen suurin yksittäinen potentiaali Suomessa on pääkaupunkiseudulla.

-Minun mielestä pääkaupunkiseudulle tarvitaan erityinen toimipiste, joka keskittyy markkinoimaan Lounais-Suomen työllistymismahdollisuuksia ja pystyy antamaan muuttajille yksilöllistä tukea. Näin toimimme Nokian tapauksessa, Aho esittää.

Malliksi muillekin

Elinkeinoministeri Mika Lintilä suhtautui myönteisesti ehdotettuun malliin, vaikkei ensi viikon budjettiriihestä luvannutkaan vielä riihikuivaa rahaa hankkeen suoraan vauhdittamiseen.

-Lounais-Suomen malli voisi toimia esikuvana myös muille alueille, joissa elinkeinorakenne muuttuu ja tarve osaavalle työvoimalle kasvaa nopeasti. Suomen talouskasvun suurin uhka on työvoiman saatavuus. Lapissa on matkailun kanssa sama tilanne ja Keski-Suomessa biotalouden osalta, Lintilä huomautti.

Selvitysmiehen raportti kokonaisuudessaan

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä