Myrkkyä vaiko herkkua? Sotkamon kunnan ympäristöteknisen lautakunnan kahdeksan jäsentä ja Valtion ravitsemusneuvottelukunta ovat asiasta eri mieltä. (Kuva: Pekka Moliis)

Sotkamo tunnetaan Vuokatista, Talvivaarasta ja pesäpallosta. Nyt kunta on nostamassa profiiliaan myös kouluruokailun suhteen.

Syyskuun lopulla kunnan ympäristötekninen lautakunta nimittäin päätti tarjota lapsille kunnan päiväkodeissa ja peruskouluissa voita ja kevytmaitoa vastoin valtakunnallisia ravitsemussuosituksia. Marraskuun alussa lautakunta hylkäsi asiasta tehdyn oikaisuvaatimuksen äänin 8-1.

Tänään asiaan puuttunut valtion ravitsemusneuvottelukunta muistuttaa, että kunnan lakisääteinen tehtävä on edistää asukkaidensa terveyttä ja hyvinvointia. Terveellinen ruoka on investointi lasten tulevaisuuteen.

-Kunnan tuottamien ruokapalveluiden tehtävä on tukea eri ikäryhmien hyvinvointia ja terveyden edistämistä. Erityisesti huomio on kiinnitettävä herkkiin kohderyhmiin, kuten lapsiin, muistuttaa ravitsemusneuvottelukunnan puheenjohtaja Sebastian Hielm.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Päätös odottaa lainvoimaisuutta

Vielä ei ruokavalio ole rasvaisemmaksi muuttunut, sillä lautakunnan päätös ei ole lainvoimainen.

-Lautakunnan päätöstä ei ole laitettu vielä voimaan. Oikaisuvaatimus hylättiin kuun alussa ja siitä päätöksestä on vielä valitusaika menossa. Sellaista olen vähän kuullut, että asiasta valitettaisiin hallinto-oikeuteen, Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen paljastaa.

Ravitsemussuositusten mukaan päivähoidossa ja koulussa tarjotaan päivittäin rasvatonta D-vitaminoitua maitoa juomaksi aterioilla. Vuositasolla kevytmaitoa käyttävä leikki-ikäinen saa 52 viikossa 55 viikon energiamäärän. Ylimääräisen energian karsiminen on tärkeää lasten lihavuuden vähentämiseksi. Valtion ravitsemusneuvottelukunta painottaa, että julkisin varoin kustannettavissa ruokapalveluissa tulee noudattaa voimassa olevia suosituksia.

-Kunnan lakisääteinen tehtävä on edistää asukkaidensa hyvinvointia. Ravitsemussuositukset antavat myös Sotkamon kunnalle hyvän pohjan tehdä vastuullisia ravitsemuspäätöksiä. Kyse on kuntalaisten tulevaisuuden terveydestä ja sairaanhoitokuluista, painottaa Hielm.

Maidossa kaikki hyvä

Voinappi- ja kevytmaito-päätöksestä tehdyn oikaisuvaatimuksen hylkäämistä lautakunnassa esittänyt Tuula Rossi-Määttä (sd.) korostaa sitä, ettei Sotkamossa ketään pakoteta kevytmaitoa juomaan, vaan kyseessä olisi vaihtoehto kouluruokailussa.

-Olin itse aikoinaan pienellä koululla ravitsemustyöntekijä. Ennen näitä pönttöruokia keitettiin punaiseen maitoon riisipuurot ja kalakeitot. Maidossa on kaikki hyvä, mutta kurrissa ei ole mitään. Ja pitää muistaa, että tämä voin ja kevytmaidon tarjoaminen on vaihtoehto, Rossi-Määttä toteaa.

Kevytmaidon ja voin puolustajat ovat tuoneet esiin tutkimuksia ja artikkeleita, joiden mukaan lasten diabetes ja korvatulehdukset voivat johtua rasvattomasta ruokavaliosta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Ei voi ja kevytmaito tee lapsista lihavia vaan limsat, sipsit ja muu roskaruoka. Kaikkea kohtuudella terveisin mummo pirkanmaalta

  2. Tuoreen tutkimuksen mukaan suurimmalle osalle ihmisistä olisi terveyden kannalta hyödyllisempää noudattaa vähähiilihydraattista kuin vähärasvaista ruokavaliota. McMasterin yliopiston tutkijoiden tekemän tutkimuksen tulokset julkaistiin Lancet-tutkimusjulkaisussa.
    Tutkimuksissa selvisi, että runsaasti hiilihydraattipitoista ruokaa syövien riski kuolla oli yli 30 prosenttia suurempi kuin niillä, jotka noudattivat vähähiilihydraattista ruokavaliota. Tulokset selvisivät 7 vuoden tutkimusajanjaksolla. Runsasrasvainen ruokavalio ei sen sijaan lyhentänyt elinikää lainkaan. Edes tyydyttyneillä rasvoilla ei ollut haitallista vaikutusta.
    – Runsashiilihydraattinen ruokavalio yhdistyi tutkimuksessa kasvavaan kuolleisuusriskiin, mutta runsasrasvainen ruokavalio puolestaan alensi riskiä. Rasvansyönnillä ei myöskään ollut yhteyttä sydän- ja verisuonitauteihin, sydäninfarkteihin tai sydän- ja verisuonitautien aiheuttamaan kuolleisuuteen. Ravitsemussuosituksia tulisi maailmanlaajuisesti harkita uudelleen tutkimuksemme perusteella, tutkijat toteavat tutkimustuloksissaan.

  3. Tämä pätö-asiasta noussut julkisuuden ruokkima jupakka on valtion ravitsemusneuvottelukunnalta ja ennenmuuta sen puheenjohtajalta hupaisa episodi suhteellisuuden tajun puutteesta. Neuvottelukunnan sihteeri myönsi minulle, että kannaotto tapahtui lehtiuutisen perusteella, ja netistä kunnan päätös lukien. Huomaamatta mitä ilmeisimmin jäi, ettei kunta ole ole muuttamassa maito ja leviterasva tarjontaansa, vaan antaa vaihtoehdon niille, jotka haluavat syystä taikka toisesta käyttää rasvattoman maidon asemasta kevytmaitoa, ja erilaisten rasvasekotteiden asemasta voita. 190 koulupäivän yhden aterian yhteydessä näin saadun” ylimääräisen” rasva-annoksen merkitys kasvavan ihmisen lihavuudelle taitaa olla hyttysen painon verran vuodessa jos sitäkään.Neuvottelukunta haki toiminnalleen julkisuutta tanssimalla sotkamolaisten varpailla, mutta asian saama julkisuuskuva on aivan toinen. Sotkamon kuntta on saanut yleisön hyväksynnän ajatellessaan niitäkin, jotka ovat kotioloissa tottuneet toisenlaiseen ruokavalioon, ja tälle neuvottelukunnalle lähinnä naureskellaan, miten sillä on aikaa lueskella lehtiä ja korostaa olemassa olonsa tärkeyttä uuttumalla yksittäisen kunnan mitaasuhteiltaa todella vähäpätöiseen päätökseen julkisuuden kautta. Jos kevytmaito ja voinappi ovat ylipainon ensisijaisia syitä, neuvottelukunnan kannattaisi kannanotoissaan paneutua ylipainoisuuden syihin suurempaa suhteellisuuden tajua osoittaen ja muistaen ettei se sellainen instanssi, joka voi edes luoda sitovaa velvoitesääntelyä kunnille.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*