Kunnat tarjoavat sairausloman sijaan korvaavaa työtä
Kunta-alan sairauspoissaolojen kustannuksia halutaan hillitä korvaavalla työllä.
Kuva: Pixabay
Yhä useampi kunta tarjoaa työntekijöilleen sairauspoissaolon sijasta korvaavaa työtä.
Korvaavalla työllä tarkoitetaan sitä, että työntekijä voi tehdä väliaikaisesti muita töitä, jos kaikkien omien töiden hoitaminen ei onnistu sairauden tai tapaturman vuoksi.
Työeläkevakuuttaja Kevan tuoreen tutkimuksen mukaan 40 prosentissa kuntaorganisaatioista työntekijät voivat tehdä sairauspoissaolon sijaan korvaavaa työtä.
Yleisimmin toimintatapa on käytössä hallinnon, suunnittelun ja tutkimuksen töissä, teknisellä ja tuotannon alalla, turvallisuusalalla sekä sivistys- ja kulttuurialalla.
Korvaavaa työtä tehdään useimmiten silloin, kun työkyky on heikentynyt tuki- ja liikuntaelinsairauden, vamman tai mielenterveyden häiriön vuoksi.
Käytännössä korvaava työ on useimmiten omaa työtä muokattuna tai muuta terveydentilalle sopivaa työtä. Etätyö, koulutus ja perehdyttäminen taas ovat käytössä harvemmin.
Henkilöstovastaavilta kiitosta, työntekijöiltä vastustusta
Kunta-ala maksaa joka vuosi noin 2 miljardia euroa työkyvyttömyydestä aiheutuvia kustannuksia. Niistä merkittävä osa aiheutuu sairaslomista.
Kustannuksia on pyritty vähentämään vahvistamalla työhyvinvointi- ja työkykyjohtamista.
Lisäksi kunta-alalla on yleistymässä näkemys, ettei työntekijän sairaus tai tapaturma aina vaadi poissaoloa työpaikalta.
Kevan tutkimukseen haastatellut henkilöstövastaavat kertovat saaneensa korvaavasta työstä myönteisiä kokemuksia. Ongelmia on ilmennyt eniten sopivien korvaavan tytön tehtävien järjestämisessä ja työntekijöiden kielteisestä suhtautumisesta.
Henkilöstöasioista vastaavat kuitenkin näkevät, että korvaavasta työstä on hyötyä niin työntekijälle, työnantajalle kuin työyhteisöllekin.
Korvaavan työn uskotaan parantavan työntekijän motivaatiota. Työnantaja hyötyy työpanoksesta ja säästää samalla sairauspoissaolokustannuksissa.