Toholammilla myytiin sote-rakennuksia yksityisille yrityksille. Näin haluttiin pienentää kiinteistöjen omistukseen liittyvää riskiä.

Toholammin kunnanhallitus päätti merkittävästä sote-tiloihin liittyvästä rakennuskaupasta maanantaina. Yksimielisellä päätöksellä myytiin Männistön ja Pesäoksan hoivakotirakennukset ARA:n hyväksymälle yleishyödylliselle omistajalle Avain Palvelukodit Oy:lle. Männistön keskuskeittiö ja Toholammin terveyskeskus ja Pesäpuu hoivakoti päätyivät Attendon omistukseen.

Kunnassa katsottiin, että tuleva sote- ja maakuntauudistus lisää sote-kiinteistöihin liittyvää riskiä merkittävästi, eikä pienellä kunnalla ollut varaa tuota riskiä ottaa. Uudet omistajat ottavat myös vastuulleen rakennuksiin kohdistuvat lainat kokonaisuudessaan.

– Erilaiset rahoitukset vaikuttivat siihen, että kaupat hyväksyttiin monissa eri palasissa. Rakennuskauppojen tasearvo on noin 5,4-5,5 miljoonaa euroa, arvioi kunnanjohtaja Jukka Hillukkala.

– Päätös oli loppupeleissä helppo tehdä. Kaikki on viitannut siihen, että sote-uudistuksen myötä meidän sote-palvelut tulevat heikkenemään entisestään. Ne ovat tehneet sitä jo nyt, perusteli päätöstä kunnanhallituksen puheenjohtaja Ilkka Piispanen (kesk.).

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Seinät myytiin – ei sisältöä

Toholammin suunnasta korostetaan, että kyseessä ei ole mikään sote-palvelujen ulkoistamissopimus. Seinät myytiin, mutta palveluista seinien sisällä vastaa nyt Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysyhtymä Soite. Jos maakunta- ja sote-uudistus toteutuu suunnitellusti, niin palvelujen järjestämisvastuu on uudella maakunnalla.

– Me myimme nimenomaan rakennukset, emme kiinteistöjä. Tämä ei ole myöskään sote-palvelujen ulkoistus. Kokonaisuus takaa, että myytävissä rakennuksissa tuotetaan palveluita asiakkaan valinnanvapauden astuessa voimaan. Kokonaisuus varmistaa lähipalvelujen lisäksi myös työpaikkojen säilymisen Toholammilla. Palveluiden tuotanto jatkuu kaikissa kohteissa kuten tähänkin asti, Hillukkala painottaa.

Yksityiset sote-yritykset olivat kauppaneuvottelujen suhteen aktiivisia. Kun mahdollisuutta päästä eroon kiinteistöihin liittyvästä riskistä tarjottiin, niin sopimusta lähdettiin tosimielellä hieromaan.

– Meihin oltiin ensin yhteydessä. Alkuvaiheessa ostajaehdokkaita oli muitakin, mutta ei enää loppuvaiheessa. Meillä on tulossa lähivuosina iso kouluinvestointi ja tätä kautta pystymme myös varmistamaan palvelujen säilymistä kunnan alueella, kunnanjohtaja Jukka Hillukkala toteaa.

Lue myös:

Sote-kiinteistöjä kaupataan palvelujen ja elinvoiman säilyttämiseksi

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*