Sote-uudistuksen valinnanvapauden lakiesitysluonnoksessa sosiaalityö on kaventunut julkista valtaa käyttäväksi viranomaiseksi, vaikka viranomaistyö on sosiaalihuollossa vain jäävuoren huippu, kritisoi Huoltaja-säätiö.

– Sosiaalityö ja sosiaaliohjaus ovat pääosin ihmisten kohtaamista, psykososiaalista tukea, tukiverkostojen rakentamista, monipuolista viestintää ja rakenteellista sosiaalityötä.

Lakiluonnosta on aiemminkin kritisoitu siitä, että vuoden 2021 alusta aloittavat sote-keskukset olisivat käytännössä terveys- tai lääkärikeskuksia sosiaalipalveluiden rajoittuessa nevontaan ja ohjaukseen. Sosiaalista tukea, sosiaalihuollon palveluita ja monenlaisia palveluita tarvitsevia asiakkaita sote-keskus palvelisi pois ohjaamalla.

Huoltaja-säätiön mukaan lakiluonnoksen mukaisessa sote-keskuksessa ei ole asiakasta hyödyttävää palveluintegraatiota, ja sosiaalipalvelujen lisäksi sieltä puuttuvat mielenterveys- ja päihdepalvelut.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Tämä on kohtalokasta paljon palveluja tarvitseville, säätiö katsoo kannanotossaan.

– Ratkaisuksi ei riitä se, että maakunnan liikelaitos velvoitetaan jalkauttamaan sosiaalityötä fyysisesti tai digitaalisesti sote-keskukseen. Sitä kautta ei synny yhteensovittavaa työtä pysyväksi osaksi sote-keskuksen rakennetta ja yhteisiä työkäytäntöjä.

Sosiaaliset ongelmat kuormittavat terveyttä

Säätiö muistuttaa myös, että mikäli hallituksen kaavailemaa kustannusvaikuttavuutta halutaan, sote-keskuksen on toimittava asiakaslähtöisesti ja voitava jo varhaisessa vaiheessa auttaa terveysongelmissa ja sosiaalisissa vaikeuksissa.

– Heikko sosioekonominen asema, epäsuotuisat asumisolot, syrjäytyminen, työttömyys ja yksinäisyys kuormittavat merkittävästi terveyttä. Hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamiseksi tarvitaan tietoa terveyden sosiaalisista tekijöistä ja niihin vaikuttamisesta, säätiö muistuttaa.

– Tulevassa järjestelmässä on myös ratkaistava kysymykset sosiaalihuollon toimintaa koskevan tiedon systemaattisesta keräämisestä ja käytäntöä palvelevasta tieteellisestä tutkimuksesta. Kansalaisten kannalta on olennaista, että myös sosiaalipalvelujen kehittämiseksi on käytettävissä luotettavaa ja tutkittua tietoa toiminnan sisällöstä ja vaikuttavuudesta.

Lue Huoltaja-säätiön kannanotto

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*