Muutospaineita, kiusaamista ja univaikeuksia – Työpaineet kovenevat sote-alalla, yli kolmannes pelkää työmäärän kasvavan yli sietokyvyn
Muutospaineet ja työmäärä rassaavat terveydenhuollon työntekijöitä.
Sote-työntekijät antavat työlleen entistä enemmän, mutta työ antaa heille entistä vähemmän.
Yksi syy työn palkitsevuuden vähentymiseen ovat olleet valtakunnalliset kilpailukykysopimuksen toimenpiteet ja leikkaukset, käy ilmi Työterveyslaitoksen uudesta sairaalahenkilöstön hyvinvointitutkimuksesta.
Seurantatutkimukseen osallistui yli 9 000 työntekijää.
Tutkimuksen mukaan lähes 40 prosenttia sairaala- ja terveydenhuollon henkilöstöstä pelkää työmääränsä kasvavan yli sietokyvyn. Sote-alan työntekijöiden epävarmuuden tunne on syventynyt vuodesta 2015, jolloin työmäärän kasvua liialliseksi pelkäsi 28 prosenttia lääkäreistä ja hoitohenkilökunnasta.
Myös työntekijöiden uniongelmat ovat lisääntyneet. Joka neljäs alle 50-vuotiaista kertoo univaikeuksista, kun vielä vuonna 2012 näin teki joka viides.
Noin 11 prosenttia tutkimussairaaloiden henkilökunnasta kertoo kokevansa toistuvaa tai jatkuvaa kiusaamista. Kunnissa kiusaamista kokee 9 prosenttia. Yli puolet kiusaamista kokeneista on ilmoittanut siitä työkavereille.
Epävarmuuden tunne koettelee sote-alan työntekijöitä. Tutkimuksen mukaan he eivät koe pääsevänsä vaikuttamaan omaa työtään koskeviin muutoksiin riittävästi.
– Kuntasektoriin kohdistuu paljon muutospaineita. Tutkimuksestamme selvisi, että yhä useampi työntekijä kokee työssä tapahtuvien muutosten tulevan yllättäen ilman, että heillä on mahdollisuutta vaikuttaa niihin, Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Mika Kivimäki sanoo laitoksen tiedotteessa.
Vuonna 2017 muutokset rasittivat 45 prosenttia työntekijöistä. Vuoteen 2015 verrattuna kasvua oli 6 prosenttiyksikköä. Muutos raportoitiin eri ammattiryhmissä sairaala-apulaisia ja siivoojia myöten.
– On selvää, että Sote-muutos ja siihen liittyvä työnantajan vaihtuminen voivat lisätä epävarmuuden tunnetta, Kivimäki sanoo.