Esimerkiksi puistojen puhtaanapito työllistää kesällä helsinkiläisnuoria.
Kuva: Ville Miettinen

Kaupungit työllistävät tänäkin kesänä satoja nuoria kesätyöpaikoilla sekä työnantajille myönnettävillä kesätyöseteleillä. Seteli korvaa työnantajalle osan työllistetyn nuoren palkasta.

Suurin työllistäjä on Helsinki, joka tarjoaa työtä noin 4000 kesätyöntekijälle ja -sijaiselle. Kaupungin työpaikkoja avautuu viikoittain kevään mittaan.

Noin tuhat kaupungin kesätyöpaikkaa on kohdennettu ensimmäistä työpaikkaa etsiville hakijoille.

Siisti kesä -hankkeeseen palkataan nuoria, joilla on jo työkokemusta sekä sellaisia, joilla sitä ei vielä ole. Hankkeen noin 300 kesätyöntekijää pitää puistot, aukiot, kadunvarret sekä liikunta- ja uimapaikat puhtaina.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Alan opiskelijoille ja ammattilaisille on tarjolla kesätöitä ja -sijaisuuksia kaupungin yhtiöissä, kuten Palmialla, Helenissä ja Korkeasaaressa.

Lisäksi paikkoja on auki muun muassa hoitoalalla, toimistotehtävissä, suunnittelijaharjoittelijoille, rakennusapulaisille ja liikuntapaikkojen hoitotehtäviin. Kaupunki hakee opiskelijoita ja ammattilaisia sijaisiksi etenkin sosiaali- ja tervetyspalveluihin.

Kesäseteli tukee kesätyöntekijän palkkaamista

Lisäksi Helsinki jakaa kaikille kaupungin 9.-luokkalaisille 300 euron kesäsetelin.

Helsinkiläisnuori voi hakea setelin kanssa kesätyöpaikkaa yrityksestä, yhdistyksestä, säätiöstä tai seurakunnasta. Viime vuonna kesäsetelillä työllistyi 1000 nuorta.

Kesäseteleitä on jaossa myös esimerkiksi Joensuussa, Lahdessa, Porissa, Kontiolahdella ja Espoossa.

Joensuu tukee 60 nuoren työllistymistä 350 euron yritystuella. Kaupunki tarjoaa kesätöitä 15-23-vuotiaille joensuulaisille myös omissa organisaatioissaan. Paikkoja on yhteensä 250.

Pestit kestävät kahdesta viikosta kuukauteen. Joissakin työpaikoissa työaika on kuusi tuntia päivässä.

– Nämä paikat sopivat esimerkiksi nuorimpien hakijoiden ensimmäisiksi työpaikoiksi, Joensuun rekrytointikoordinaattori Erja Poutiainen sanoo kaupungin tiedotteessa.

Kesätöitä puistoissa ja Asuntomessuilla

Lahdessa kaupunki tarjoaa nuorille noin 180 kesätyöpaikkaa muun muassa puistotöissä, rakennusvalvonnassa, kirjastoissa ja liikuntapalveluissa. Paikat tulivat hakuun maanantaina 26. helmikuuta.

Porin suuri työllistäjistä ensi kesänä on Asuntomessut, jonne kesätyöntekijöitä palkataan usean työnantajan voimin.

Kaupunki hakee messuille noin 20 kesätyöntekijää erilaisiin opastus- ja järjestelytehtäviin.

Lisäksi Osuuskunta Suomen Asuntomessut työllistää kesällä noin 20 kesätyöntekijää lipunmyynnissä ja yleisöopastuksessa. Alueen ravintolapalvelu työllistää 40-50 henkeä. Töitä on niin 18 vuotta täyttäneille kuin alaikäisillekin.

Arpa ratkaisee

Tampereen kaupunki työllistää 600 kesätyöntekijää, joista suurin osa hyvinvoinnin palvelualueelle ja liikelaitoksiin.

Kesätyöntekijöitä palkataan muun muassa ulkoaluetyöntekijöiksi, kunnossapitotehtäviin, työnjohtoharjoittelijoiksi, hoitoalan tehtäviin sekä avustajiksi päiväkoteihin ja kesäkerhoihin.

Haussa on myös tarjolla tehtäviä, joihin ei vaadita aiempaa kokemusta tai koulutusta. Alle 18-vuotiaille nuorille kaupunki tarjoaa 150 kahden viikon harjoittelupaikkaa, jotka arvotaan hakijoiden kesken.

Alaikäisten kesätyönhakijoiden haastattelut ratkaistaan arvalla myös Turussa ja Jyväskylässä. Turku tarjoaa tänä kesänä noin 300 kesätyöpaikkaa 16-18-vuotiaille nuorille. Haastatteluihin arvotaan 500 nuorta.

Pestit ovat kuukauden mittaisia. Eniten paikkoja on vanhus- ja vammaispalveluissa ja työllisyyspalveluissa ja varhaiskasvatuksessa.

Jyväskylässä kesätöitä on tarjolla 278 nuorelle. 153 paikkaa on suunnattu opiskelijoille. 110 paikkaa on varattu 15-16-vuotiaille nuorille. Paikat arvotaan hakijoiden kesken.

Oulu tarjoaa harjoittelupaikkoja

Oulun kaupungin palveluissa ja liikelaitoksissa on kesäksi auki harjoittelupaikka 900 nuorelle.

Harjoittelupaikka voi tarkoittaa esimerkiksi kouluilla työskentelyä, viheralueiden hoitoa, sosiaalisen median päivittämistä tai kesämuusikon tehtäviä.

Harjoittelupaikkoja voivat hakea kaikki oululaiset opiskelijat, jotka täyttävät 18 vuotta huhtikuun loppuun mennessä. Harjoittelu kestää kuukauden, palkka on 1000 euroa ja työaika 30 tuntia viikossa.

Kontiolahdella kunta tarjoaa omissa yksiköissään kesätöitä 120 koululaiselle ja opiskelijalle. Valinnoissa huomioidaan etenkin nuoret, joilla ei ole vielä aiempaa työkokemusta.

Lisäksi Kontiolahti tukee 100 nuoren työllistymistä työllistämistuella, joka on 200 euroa nuorta kohden.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*