Kuva: Kari Långsjö

Tekeekö kuntanne hankintalain tarkoittamia palvelu- tai urakointia koskevia hankintasopimuksia yksityisen palveluntuottajan kanssa? Jos vastasit kyllä, toivottavasti tunnet myös tilaajavastuulain eli laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä (1233/2006). Pelkkä hankintalain noudattaminen ei aina nimittäin riitä.

Yleinen harhaluulo on se, tilaajavastuulaki koskee vain rakentamista tai urakointia. Näin ei kuitenkaan ole. Kun kunta, kuntayhtymä tai vaikkapa tuleva maakunta hankkii esimerkiksi palveluhankintoja, tulee sen varmistaa, että sopimuskumppanilla on tilaajavastuulain mukaiset asiat kunnossa. Tarkistukset on tehtävä siis esimerkiksi siivous-, huolto- ja kunnossapitotehtäviä tai kuljetuspalveluita koskevista sopimuksista.

Tilaajan tulee hankkia selvitykset, jos tehtävän sopimuksen vastikkeeton arvo ilman arvonlisäveroa on yli 9 000 euroa. Todistukset ja selvitykset eivät saa olla kolmea kuukautta vanhempia. Ne tulee säilyttää vähintään kaksi vuotta sopimuksen päättymisen jälkeen. Jos sopimus on voimassa yli vuoden, tulee sopimuskumppanin toimittaa tilaajalle selvitykset veronmaksu- ja eläkevakuutusasioista 12 kuukauden välein. Olethan muistanut tarkastaa ne?

                     *                     *                     *

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Tilaajille voidaan määrätä maksettavaksi 2 000–65 000 euron arvoinen laiminlyöntimaksu, jos tilaaja laiminlyö selvitysvelvollisuutensa tai jos tilaaja on tehnyt sopimuksen, vaikka hänen on täytynyt tietää, että sopimuskumppanilla ei ole tarkoitus täyttää sopimuspuolena ja työnantajana lakisääteisiä velvoitteitaan. Maksu voidaan määrätä myös, jos sopimus on tehty liiketoimintakieltoon määrätyn elinkeinonharjoittajan tai yrityksen vastuuhenkilön kanssa.

Tilaajavastuulain noudattamista valvoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue, joka tekee vuonna 2018 laajan tarkastuksen kuntiin ja kuntayhtymiin. Viimeistään nyt on hyvä herätä.

Katariina Huikko, johtava lakimies, Kuntaliitto

Lakiklinikka on julkaistu Kuntalehdessä 4/2018

Aiemmat Lakliklinikka-kirjoitukset

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*