Vilkas järjestötoiminta on varma osoitus kunnan elivoimasta, sanoo Sydänliiton pääsihteeri Tuija Brax.

 

Sydänliiton pääsihteeri, selvityshenkilöksi nimitetty Tuija Brax sanoo, että kunnille olisi valtava menetys, jos yhteistyö vapaaehtoisten ja järjestöjen kanssa vähenisi. Kuntien kannattaa jatkossakin tukea järjestöjä, mutta on hyvä ymmärtää, että viitekehys muuttuu.
Brax selvittää sote-uudistusta järjestöjen näkökulmasta. Selvityksen väliraportti annetaan huhtikuussa, ja selvitys valmistuu viimeistään kesäkuun lopussa.

– Vilkas järjestötoiminta on varma osoitus kunnan elinvoimasta. Vapaaehtoisten ja järjestöjen aktiivisuus heijastuu kunnassa kaikkeen. Se torjuu yksinäisyyttä ja parantaa hyvinvointia monin tavoin. On paljon näyttöä siitä, että yleisen aktiivisuuden lisääntyessä liiketoimintakin lisääntyy ja raha kiertää nopeammin, Brax sanoo.

Braxin mukaan lakia ei pidä lukea niin, että kun sote-palvelut siirtyvät maakunnan hoidettavaksi, kuntien yhteistyö sote-järjestöjenkin kanssa loppuisi eikä avustuksia tai tilojen järjestämistä enää tarvittaisi.

– Sellaisia rakenteita laissa ei ole, että maakunta pääsääntöisesti rahoittaa sote-järjestöjen toiminnan. Kuntiinhan jää hyvinvoinnin edistäminen ja ennaltaehkäisevä työ, ja siinä järjestöt ovat edelleen suuressa roolissa. Kunta ei pitkään pärjää, jos järjestöjen hoitama ennaltaehkäisevä ketju katkaistaan.

– Kuntien hoitama ennaltaehkäisevä työ on osa terveysketjua. Sitten jos ihminen kuitenkin sairastuu, hoito kuuluu maakunnalle.

Brax tyrmää myös väitteen, että uudistuksessa kaikki sote-rahat siirtyvät kunnilta maakunnille. Hänen mukaansa laskelma perustuu muun muassa sairastuvuuteen kunnissa eikä siinä ole mukana ennaltaehkäisevää työtä.
Järjestöt toimivat hyvin monella tavalla ja tasolla, joten tarkennettavaa riittää. Uudenlaisia rajapintoja uusien toimijoiden välillä syntyy runsaasti etenkin vertaistukeen ja muihin vapaaehtoisiin tukeutuville toimintamuodoille, kuten vaikkapa klubitaloille.

Lue myös: Mikä on järjestöjen rooli sote-uudistuksessa 

Juttu on julkaistu 8.4.2018 Kuntalehdessä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä