Kuva: Kari Långsjö
Eduskunnan suuri sali saa vielä odottaa ennen kuin saa koko sote- ja maakuntapaketin käsittelyynsä.

Maakuntavaalien siirto nyt suunnitellusta lokakuun lopusta ainakin marras-joulukuuhun lienee selvää. Sekä pääministeri Juha Sipilä, kesk., että valtiovarainministeri Petteri Orpo, kok., ovat viime päivinä antaneet sen suuntaisia lausuntoja julkisuudessa. Kuntalehden tietojen mukaan uudistuksen toimeenpanoa ei haluta siirtää päivääkään. Kaikkiin perustuslakivaliokunnan vaatimiin muutoksiin ollaan kuitenkin valmiita.

Jos sote- ja maakuntalakipaketti tulisi voimaan esimerkiksi heinäkuun puolivälin tienoilla vaalien pitäisi olla aikaisintaan noin kuuden kuukauden kuluttua siitä. Oikeuskanslerinviraston ohjetta tulkitaan ilmeisesti niin, että noin-sana kuuden kuukauden edessä voi tarkoittaa siis vaikka neljää tai viittä kuukautta.

Vaaliaikataulusta ollaan hallituspuolueissa valmiita joustamaan, mutta ilmeisesti maakuntavaalien siirto eduskuntavaalien yhteyteen huhtikuussa 2019 ei hallitukselle käy. Eduskunnan perustuslakivaliokunnan odotetaan ottavan lausunnossa kantaa niin vaaliaikatauluun kuin valinnanvapauden toteuttamisaikatauluunkin.

Hallituksessa odotetaan ilmeisen jännittyneinä, vaatiiko perustuslakivaliokunta, että valinnanvapauslaki on lähetettävä EU:n komissiolle notifioitavaksi. Siinä tarkistettaisiin, että malli ei ole ristiriidassa EU:n kilpailusäännösten kanssa.

Hallitus on aiemmin selvittänyt ja vakuuttanut, ettei notifiointia tarvita, vaikka esimerkiksi Korkein hallinto-oikeus on kehottanut notifiointiin.

Reformiministerit valmiina

Kun perustuslakivaliokunta saa valmiiksi lausuntonsa ensi viikolla, tiettävästi uudistusta valmistellut ja kaitsenut reformiministeriryhmä käsittelee asiaa mahdollisimman pian.

Hallituksessa ollaan valmiita tekemään kaikki perustuslakivaliokunnan vaatimat muutokset. Niin kova paine hallituksella on saada uudistus liikkeelle.

Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu on sekoittanut niin eduskunnan kuin hallituksenkin työskentelyn täydellisesti. Aika moni poliitikko on väsynyt jatkuvaan riitelyyn ja raskaaseen työtaakkaan. Tunteet ovat nousseet pintaan, vaikka puhemies Paula Risikko, kok., onkin sanonut, että eduskunnasta lähdetään kuitenkin ”käsikynkkää” pois. Erityisesti sosiaali- ja terveysvaliokunnan aikataulujen pettämistä ei katsota hyvällä hallituspuolueissa. Toisaalta oppositiossa arvostellaan hallituksen hoputtelua.

Harvoin ministereiden ulkomaanvierailuja perutaan sen takia, että pitää olla paikalla kotimaassa mahdollisten äänestysten takia. Nyt sellaistakin on tehty. Hallituksella on nyt vain 102 ääntä puolellaan, jos sitäkään. Tilanne on kiikunkaakun. Aina voi olla yllättäjiä, puoleen jo toiseen.

Kevennyksenä voi sanoa, että kokoomusryhmän jättäneen Harry ”Hjallis” Harkimon ääni on nyt niin kallis, että eräs ministeri on tiettävästi antanut hänelle jonkinlaista soten yksityisopetusta.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä