Vieremä myi Attendolle vanhan palvelukeskuksen
Melkoisen nipun paperirahaa kuittasi Vieremän kunta myytyään purkukuntoisen palvelukeskuksen Attendo Oy:lle. Mitähän mahtaisi saada sote-markkinoilla 20 eurolla? (Kuva: PIXABAY)
Oli sote-kiinteistö nuori tai vanha, niin kauppa tuntuu käyvän. Alkuviikosta Vieremän kunta löi kättä päälle Attendon kanssa ja kaupan kohteena oli vanhusten palvelukeskus Sotkanmaa. Myös Esperi Care jätti tarjouksen, mutta jäi kisassa toiseksi.
Sotkanmaan palvelukeskus on ollut kunnalle yksi murheenkryyni viime vuosina, sillä rakennus on tullut auttamatta elinkaarensa päähän. Vakavat sisäilmaongelmat eivät ainakaan ole asumismukavuutta parantaneet.
-Rakennus myytiin purkukuntoisena. Siellä ei välitöntä vaaraa ole aiheutunut asiakkaille ja henkilöstölle, mutta vakavista kosteusvaurioista siellä on kärsitty. Meidän pitääkin antaa AVI:lle selvitys siitä, mihin toimenpiteisiin kunta on tilanteen korjaamiseksi ryhtynyt, kunnanjohtaja Mika Suomalainen kertoo.
Palvelukeskuksen kohtaloa selviteltiin viime vuonna. Laskelmat osoittivat, että rakennuksen korjaaminen tulee kalliimmaksi, kuin uusien nykyaikaisten tilojen rakentaminen. Kuntapäättäjät linjasivat ratkaisuksi yhteistyön yksityisen toimijan kanssa, joka ostaa tilat ja rakentaa uudet tilalle.
-Sotkanhelmi on iso rakennus, jossa on älyttömästi käytävätilaa, Vieremän kunnan tekninen johtaja Mikko Kajanus kuvailee vanhaa rakennusta.
Kaikki ei kaupan
Attendo Oy osti rakennuksen ja kaksi tonttia 1,62 miljoonan euron kauppahinnalla. Osana kauppaa yhtiö sitoutuu rakentamaan ensi vuoden loppuun mennessä uuden palvelukeskuksen ja purkamaan Sotkanhelmen vanhan palvelukeskuksen vuoden 2020 kuluessa.
Monien muiden kuntien tapaan Vieremällä ei paketoitu kaikkia kunnan sote-kiinteistöjä samaan myyntikoriin.
-Tämä palvelukeskusasia haluttiin pitää erillisenä. Kuntalaisten asiakastyytyväisyys Ylä-Savon Soten tarjoamiin lääkäripalveluihin on hyvällä tasolla. Meidän terveyskeskus on kohtuullisen uusi ja pienikokoinen rakennus, joten mitään tarvetta päästä siitä eroon ei ollut, kunnanjohtaja Mika Suomalainen kertoo.
Rakentaminen ja purkutyö tulee ajoittaa siten, että vanhusten palveluasuminen jatkuu saumattomasti nykyisellä kapasiteetilla uudisrakentamisesta ja purkutöistä huolimatta. Rakennuksen pitää vastata kapasiteetiltaan nykyisessä Sotkanhelmessä olevaa paikkakapasiteettia. Attendo sitoutuu vuokraamaan Sotkanhelmen nykyisellä vuokratasolla edelleen Ylä-Savon Sotelle tai toteuttamaan itse Sotkanhelmen palvelut uudisrakennuksen valmistumiseen saakka.
Onhan tässä jotain perin outoa että kuntien jopa purkukuntoisista kiinteistöistä tällä tavalla kilpaillaan ja maksetaan miljoonia. Mutta onko niin että nämä kaupat ovatkin kynnysrahoja siihen, että ostaja saa nmiskalenkillä itselleen kunnasta takuuvarman maksavan asiakkaan vuosikymmeniksi eteenpäin ehdoilla, jotka nostetaan esiin vasta kauppojen jälkeen. Veikkaanpa että pian täm paise puhkeaa myyjien silmille, kun ostajien lopulliset tarkoitusperät valkenevat.
Tämäkin esimerkkitapaus on erinomainen pähkinä kaikille sote-intoilijoille ja heillekin kysymys; mistä arvelette kuntien sote-kiinteistöihin kohdistuvan hillittömän ostovimman johtuvan ja mistä se kertoo.