Käräjäoikeus hylkäsi Jouni Palosaaren syytteen
Kuva: Ville Miettinen
Levi Ski Resortin toimitusjohtajaa Jouni Palosaarta vastaan nostettu syyte luottamusaseman väärinkäyttämisestä on hylätty Lapin käräjäoikeudessa. Käräjäoikeus antoi asiasta päätöksensä perjantaina aamupäivällä.
Syyte koski Levin hissihankintaa vuonna 2013, johon liittyen Palosaaren oli syyttäjän mukaan epäilty vuotaneen toisen hissivalmistajan luottamuksellisia tietoja kilpailevalle hissivalmistajalle ja pyrkineen näin suosimaan toista hissivalmistajaa tarjouskilpailussa.
Kyse oli tinkaamisesta
Lapin käräjäoikeuden tänään antamassa päätöksessä todetaan, että Jouni Palosaari on luovuttanut luottamuksellisia tarjoustietoja toiselle tarjouskisassa mukana olleelle laitetoimittajalle siten, kuin syytteessä on selostettu. Käräjäoikeus taipui kuitenkin ratkaisussaan puolustuksen kanssa samoille linjoille, eli kyseessä oli kaupantekoon liittyvä halu alentaa hissikaupan hintaa eli tinkaaminen, eikä luottamusaseman väärinkäyttö.
Tietojen vuotamiseen liittyvät Jouni Palosaaren toimet ovat olleet käräjäoikeuden mukaan sinällään epäasiallisia, eikä hänellä ole ollut oikeutta niiden tekemiseen. Toimet ovat kuitenkin kohdistuneet toiseen tarjouskisassa mukana olleeseen laitetoimittajaan, eivätkä luottamusaseman väärinkäyttörikoksen tunnusmerkistössä edellytetyllä tavalla Kittilän kunnan enemmistöomistamaan Levi Ski Resortiin. Ja nimeenomaan Levi Ski Resortin taloudellisia etua Palosaari on hoitanut.
-Mikäli tietojen vuotamisen seurauksena tarjousten hintoihin on tullut muutoksia alaspäin, kyse ei ole hissiyhtiön vahingosta, käräjäoikeuden päätöksessä todetaan.
Kittilän kriisin alkupiste
Yhtiön hallitus erotti Jouni Palosaaren hissikauppoihin liittyvien epäselvyyksien takia loppuvuodesta 2013 ja tämän toimista tehtiin tutkintapyyntö. Yhtiön hallitus kuitenkin vaihdettiin ja Palosaari palautettiin toimitusjohtajaksi.
Tämän jälkeen potkut sai Kittilän kunnanjohtaja Anna Mäkelä, joka oli Palosaaren toimista poliisille tutkintapyynnön tehnyt. Myöhemmin laittomiksi todetuista Mäkelän potkuista on puolestaan seurannut Kittilän kunnallishallinnon kriisiin ajanut tapahtumavyyhti, jota on seurattu vuosien ajan niin mediassa, kuin ministeriöissä.
Lähipäivinä odotetaan ministeriön suunnalta päätöstä Lex Kittilä -lain soveltamisesta. Kittilän asioiden selvittely jatkuu lähikuukausina Lapin käräjäoikeudessa, kun syytettyjen penkille asettuu merkittävä osa kunnan luottamushenkilöistä.
Mitä tämä Käräjäoikeusprosessi on maksanut tähän mennessä Kittilän kunnalle? Kuka tekee jatkovalituksen hovioikeuteen?