Kunta-alan työmarkkinaosapuolet selvittävät yhdessä työn murrosta
Robotti toimii asiakaspalvelussa Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksessa Helsingissä. (Kuva: Ville Miettinen)
KT Kuntatyönantajat sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisen alan unioni JAU ja Kunta-alan koulutettu hoitohenkilöstö KoHo ovat päättäneet ryhtyä valmistelemaan työn murroksen käsittelyä ja pitkäjänteistä seurantaa kunta-alalla.
– Tavoitteena on rakentaa yhteistä muutoskuvaa ja vahvempaa tietopohjaa, jota voi hyödyntää muun muassa kunta-alan työmarkkina- ja kehittämistoiminnassa, työmarkkinajohtaja Markku Jalonen kirjoittaa blogissaan.
Jatkossa sama tavoite koskee myös tulevia maakuntatyöpaikkoja, mikäli niitä koskevat lakiuudistukset hyväksytään.
Seurannassa on tarkoitus keskittyä työn muutosten tarkasteluun kunta-alan ammateissa, toimialoilla ja työpaikoilla ja hyödyntää muiden toimialojen ja maiden kokemuksia.
Yksi voimakkaasti työtä muuttava tekijä on palvelujen digitalisointi. Sen vaikutus työhön on arvioitu esimerkiksi sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä erittäin suureksi.
– Tuoreessa eurooppalaisessa vertailussa Suomen julkisen hallinnon digipalvelut saivat kärkisijan. Tämä on erinomainen saavutus. Kärkisijan pitämiseksi kehitystyötä täytyy jatkaa määrätietoisesti eteenpäin, Jalonen kirjoittaa.
Työn murrokseen liittyvän kehittämisen ja tutkimuksen tarkastelua kunta-alan toimijat aikovat täydentää tilastoilla, selvityksillä ja tapaamisilla. Toteutus alkaa viimeistään 2019 alussa.
KT ja pääsopijajärjestöt ovat pitkään tehneet yhteistyötä työelämän kehittämiseksi ja palvelujen tuloksellisuuden parantamiseksi. Käynnissä on muun muassa yhteinen kunta- ja maakunta-alan työelämän kehittämishanke Kunteko2020.