Kuva: Ville Miettinen
THL:n hyvinvointi- ja sote-palvelututkimuksista löytää tietoa maakuntien päätöksentekoon.

Tyytyväisimpiä asuinalueensa olosuhteisiin ovat korkeasti koulutetut naiset ja tyytymättömimpiä matalasti koulutetut miehet. Maakunnittain tyytyväisimpiä ovat pirkanmaalaiset ja vähiten tyytyväisiä lappilaiset. Kaikista kansalaisista tyytyväisiä on 82,4 prosenttia.

Tiedot perustuvat THL:n FinSote‑tutkimukseen, joka tuottaa maakunnallista tietoa väestön hyvinvoinnista ja palvelujen käytöstä vähintään neljän vuoden välein.

Eläkeikäiset ovat tyytyväisempiä kuin nuoremmat ja naiset tyytyväisempiä kuin miehet. Korkeammin koulutetut ovat tyytyväisempiä kuin vähemmän koulutetut. Korkeasti koulutetuista naisista tyytyväisiä asuinalueensa olosuhteisiin on 86,5 prosenttia ja vähän koulutetuista miehistä 77,7 prosenttia.

Tehopaketti maakuntapäättäjille

FinSotesta löytyy paljon materiaalia maakunnittain mahdollisten tulevien maakuntapäättäjien käyttöön. Tuloksista saa tietoa siitä, mitkä  asiat kussakin maakunnassa on keskimääräistä paremminn ja mitkä taas kipupisteitä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kyselyn aihealueita ovat väestön hyvinvointi, terveys, sosiaali- ja terveyspalvelukokemukset sekä valinnanvapaus.

Tutkimuksessa on kartoitettu muun muassa sitä, kuinka moni pelkää ruoan loppuvan ennen kuin saa rahaa ostaakseen lisää, moniko on joutunut tinkimään ruoasta, lääkkeistä tai lääkärissäkäynneistä rahan puutteen takia.

Edelleen tutkimuksessa on kartoitettu onnellisuuden kokemuksia ja tyytyväisyyttä ihmissuhteisiin, Internetin käyttöä sähköiseen asiointiin sekä turvallisuuden tunnetta.

Tutkimuksessa on kartoitettu sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttöä ja saatavuutta sekä yhdenvertaisuutta.

Pirkanmaalaiset tyytyväisimpiä

Alueittain ei ole yhtä selkeitä korrelaatteja. Tyytyväisyysjärjestys on Pirkanmaa, Uusimaa, Keski-Suomi, Päijät-Häme, Pohjois-Savo, Varsinais-Suomi, Etelä-Pohjanmaa, Pohjois-Savo, Pohjanmaa, Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Etelä-Savo, Satakunta, Kymenlaakso, Etelä-Karjala, Kanta-Häme, Pohjois-Karjala, Pohjois-Pohjanmaa, Lappi.

Lappilaista tyytyväisiä on 78 prosenttia ja pirkanmaalaisista 83,8 prosenttia, kun koko maassa tyytyväisten osuus on 82,4 prosenttia.

Yhteistoiminta-alueittain vertailtuna tyytyväisimpi ollaan Uudenmaan yhteistoiminta-alueella. Sitten järjestys on Pirkanmaan, Pohjois-Savon, Varsinais-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan yhteistyöalueet.

Marjat eivät maistu länsirannikolla

THL:n tutkimustiedoista selviää paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia. Kasvisten, hedelmien ja marjojen syömisessä ei näy mitään totuttua korrelaattia. Uudellamaalla ja keskisessä Suomessa syödään eniten ja Lapissa sekä Pohjois-Pohjanmaalla vähiten, mutta Itä- ja Länsi-Suomi sijoittuvat vertailussa keskivaiheille.

Tutkimuksessa selviää myös, että enimmilläänkin ravitsemussuositusten mukaisia määriä kasviksia, hedelmiä ja marjoja syövien määrä on 33,5 prosenttia aleen väestöstä.

FinSote-tutkimukseen pääsee täältä.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*