Saarikko muistuttaa kuntia vanhusten helleriskeistä
Kuva: Seppo Haavisto
Ministeri Saarikko kehottaa ennakoimaan hellejakson vanhuksille aiheuttamat riskit.
STM muistuttaa kovien helteiden iäkkäille aiheutuvista riskeistä. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko, kesk., on lähettänyt kunnille ja sairaanhoitopiireille kirjeen, jossa hän muistuttaa viranomaisia ja vanhustyöntekijöitä asiasta.
Jatkuva helle aiheuttaa haittoja erityisesti yli 75-vuotiaille. Saarikon mukaan kotihoidon työntekijöiden ennakoiva työote voi varmistaa, että terveysriskejä ei synny.
Elimistön kuivuminen kuormittaa verenkiertoa, nostaa sisäelinten lämpötiloja ja lisää äkillisten lämpösairauksien riskiä.
Varsinkin sydänsairauksista ja hengityselinsairauksista johtuvien kuolemien määrä suurenee helteellä; jos lämpötila kohoaa yli optimilämpötilan, 24 °C, kuolleisuus voi kasvaa 2–4 prosenttia jokaista lämpöastetta kohti.
– Pitkäkestoinen helle vaatii vanhustyön ja kuntien työntekijöiltä tavanomaista enemmän huomiota ja ennakointia.
Pallo myös lähipiireille
Saarikko muistuttaa myös, että ystävien, naapureiden ja järjestöjen tarjoamalla huolenpidolla on suuri merkitys kuumuuden jatkuessa.
Hän muistuttaa yhteistyöstä kolmannen sektorin kanssa, ja huomauttaa, että myös vanhusten lähipiiriä on tärkeää kannustaa osallistumaan ja informoida heitä helteen terveyshaitoista ja siitä, miten vanhusta autetaan kotiolosuhteissa.
– Jokainen meistä voi seurata, miten lähellä asuva vanhus helteellä jaksaa, ja huolehtia siitä, että hän nauttii riittävästi nesteitä ja suolaista.
Ennalta ehkäisy tärkeää
– Tiedän, että kesäisin loma-ajan toiminta on järjestetty usein sijaisvoimin ja sitä pyritään resursoimaan toimintoja supistamalla. Haastavassa tilanteessa myös työntekijöiden omasta jaksamisesta helteellä – työn tauotusmahdollisuudesta sekä riittävästä nesteen ja suolaisen nauttimisesta työn lomassa – on huolehdittava, Saarikko kirjoittaa.
– Viranomaisilta ja työntekijöiltä vaaditaan ennaltaehkäisevää toimintamallia: yhteydenottoja koteihin, vanhustenhuollon päivätoiminnan tehostamista ja mahdollisesti varamajoituksen järjestämistä tai viileisiin tiloihin kuljettamista ilmastoiduilla autoilla.
– Olisi hyvä tehdä tarkistuskäyntejä ja viedä asukkaille ohjeistusta sekä kaupunkien pienissä ja kuumissa asunnoissa sekä maaseudulla asuvien iäkkäiden luona, Saarikko ehdottaa.
Ilmasto lämpenee
Saarikko katsoo, että poikkeuksellisen kuumiin hellejaksoihin on varauduttava myös tulevina kesinä.
– Vaikuttaa siltä, että koska ilmasto on lämmennyt, tulevaisuudessa hellejaksot ovat aikaisempaa todennäköisempiä.
Nyt harkitaan, pitäisikö varautuminen pitkäaikaiseen helteeseen lisätä osaksi maakuntien valmiussuunnitelmia pandemiavarautumisen tapaan.
Mutta yksityinen bisnes saa kohdella miten vain, vai kuinka? Niin kai, eihän voitoista voi tinikiä