Kuva: Heli Mälkiä
Junnuyliopiston polkua ja opetussuunnitelmaa hiotaan vielä. Vuoden päästä ainutlaatuinen koulutuspolku tulee jokaisen lappeenrantalaiskoulun toimintaan.

Lappeenrannan kaupungin ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) pitkäaikaisen yhteistyön tuloksena syntynyt ainutlaatuinen koulutuspolku, LUT Junior University Lappeenranta, käynnistyy tällä viikolla alkavana kouluvuonna.

LUT on tehnyt koululaisyhteistyötä Lappeenrannan ja muiden kaupunkien kanssa aiemminkin vierailukäyntien muodossa. Nyt käynnistyvä LUT Junior University Lappeenranta eli ”Junnuyliopisto”, on kuitenkin erilainen verrattuna mihinkään aiempaan, koska se tulee olemaan osa Lappeenrannan peruskoulujen opetussuunnitelmaa ja vuosisuunnitelmia, kertoo LUT Junior Universityn koordinaattori Kati Koikkalainen.

– Se ainutlaatuisuus ja vaikuttavuus tulevat siitä, että yliopisto ei yksin päätä mitä tehdään, vaan koulujen opettajat ovat vahvasti mukana suunnittelemassa miten asiat sovitetaan opetussuunnitelmiin, Koikkalainen sanoo Lappeenrannan kaupungin tiedotteessa.

Tänä syksynä mukana on neljä alakoulua ja kaksi yläkoulua sekä kaksi lukiota Lappeenrannassa ja Imatran lukio. Syksyllä 2019 LUT Junior University tulee osaksi jokaisen koulun toimintaa Lappeenrannassa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Lapset lähemmäs yhteiskunnan toimintoja

Opetuksen suunta on se, että lapset ja nuoret pääsevät osalliseksi ja lähemmäksi erilaisia yhteiskunnan toimintoja, kertoo Lappeenrannan kaupungin vs. opetustoimenjohtaja Anu Liljeström.

– Koulu ei ole irrallinen osa yhteiskuntaa, vaan kiinteä osa ympäröivää maailmaa ja kaupunkia. Lapset pääsevät mukaan ratkaisemaan ympäristön isoja haasteita ja olemaan osallisia siinä, että meille tulee kestävä tulevaisuus, sanoo Liljeström.

Junnuyliopisto-polulla tutustutaan koulun ulkopuolisiin toimijoihin ja opitaan käytäntöjä asiantuntijoiden avulla. Opetuksessa ovat mukana muun muassa Etelä-Karjalan jätehuolto, Lappeenrannan Energia ja Lappeenrannan seudun ympäristötoimi.  Myös monia muita yhdistyksiä ja yrityksiä tulee oppilaille tutuksi opintojen aikana.

– Lapset ja nuoret pääsevät osalliseksi kestävän kehityksen oppimiskokonaisuuksiin ja samalla koulun ulkopuolelle laajenevaan oppimiseen, kertoo Liljeström.

Eri teemoja eri ikäluokille

LUT Junior University Lappeenranta tutustuttaa lapset ja nuoret luonnontieteeseen, tekniikkaan, ympäristöasioihin ja yrittämiseen esikoulusta aina lukioon asti.

Esikouluikäisten opetusteemoja ovat puhdas energia ja kiertotalous, kolmasluokkalaiset syventyvät kierrätykseen ja tarkemmin vesiteemaan, viidesluokkalaisten kanssa keskitytään yrittäjyyteen ja kestävään liiketoimintaan, kahdeksasluokkalaiset syventävät ja tutkivat muun muassa kestävän asumisen oppeja ja lukiolaiset kestävän liiketoiminnan oppeja. Lukiolaisille on suunniteltu myös kurkistusta yliopisto-opintoihin tutkijavierailujen avulla.

”Aktiivinen kansalainen luodaan osallistamalla”

Anu Liljeströmin uskoo, että ”junnuyliopisto” tarjoaa lappeenrantalaislapsille eväitä omia ideoiden tuottamiseen ja ongelmien ratkaisemiseen

– Lopullinen tavoite on kuitenkin se, että heistä tulee aktiivisia kansalaisia, sillä millään muulla sitä ei saada aikaiseksi kuin osallistamalla ja tekemällä asioita.

LUT:n opintoasioiden johtaja Janne Hokkanen puolestaan näkee, että yhteistyöstä voivat hyötyä pitkällä ajalla vahvasti yliopisto sekä koko kaupunki. Yliopistolle on tärkeää saada entistä enemmän paikallisia opiskelijoita.

– On kuitenkin myös eduksi meille, jos muissa yliopistoissa huomataan, että Lappeenrannasta tulleilla lukiolaisilla on paremmat valmiudet yliopisto-opintoihin kuin muilla. Tämä voisi myös houkutella perheitä jäämään paremmin Lappeenrantaan, sanoo Hokkanen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*