Lauri Lyly. (Kuva: Tampereen kaupunki)

Tampereen pormestari Lauri Lyly vaatii, että Pirkanmaan alueellinen työlliskyyskokeilu saa jatkoa ja sen mahdollistavaa lainsäädäntöä viedään pikavauhtia eteenpäin.

– Työllisyyskokeilu ja talouden kohentuminen vauhdittavat alueemme työllisyyttä ja yhä useampi on saanut töitä. Tätä kehitystä ei saisi nyt hidastaa, Lyly kommentoi Tampereen kaupungin verkkosivuilla.

Tampereen seudun kokeilu on suurin meneillään olevista alueellisista TE-kokeiluista, ja siitä saadut kokemukset ovat olleet hyviä. Tampereen kokeilussa työttömien aktivointiaste oli kokeilun alkaessa elokuussa 2017 noin 17 prosenttia; kymmenessä kuukaudessa eli toukokuun 2018 loppuun mennessä aktiivisuusaste oli noussut noin 37 prosenttiin.

Kaikki alueelliset kokeilut ovat kuitenkin näillä näkymin loppumassa tämän vuoden päättyessä, ellei valtiojohdossa toisin päätetä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Eilen Kuntaliiton varataoimitusjohtaja Timo Reina otti kantaa samaan asiaan kuin Lyly tänään. Reinan mukaan kokeilujen lopettaminen tässä vaiheessa olisi ”täydellistä hölmöläisten hommaa”.

Työllisyyskokeilussa on otettu käyttöön uusia työnhakijoiden kouluttautumiskeinoja. Esimerkiksi Tailor’s House -mallissa nuori osaaja kasvaa ammattilaiseksi yrityksessä työskentelemällä ja lisäkoulutusta oppilaitoksesta saamalla.

Kokeilujen jatkon ohella Lyly vaatii lisää rahaa seudun ammatilliselle koulutukselle.

– Toisen asteen koulutusleikkaukset asettavat haasteen Pirkanmaan yrityksien kasvulle. Alueen yritysten tilauskannat ovat hyvät, kapasiteetit alkavat olla käytössä ja suunnitteilla on merkittäviä uusia investointeja. Osaajista alkaa olla pulaa, erityisesti ICT:n, teollisuuden ja rakentamisen toimialoilla.

– Tampereen kaupunkiseudulla on käynnissä rakennemuutos, jossa osaamisen ja tarpeen kohtaamisen tueksi tarvitaan lisää ketteriä muuntokoulutuksia ja uudelleen koulutuksia. Alueen yritykset tarvitsevat työntekijöitä ja tarjolla riittää työnhakijoita, mutta osaaminen ei kohtaa. Pirkanmaan työllisyyden positiivinen kehitys uhkaa hidastua, jos yritysten rekrytointitarpeisiin ei vastata nopeasti.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*