Vaasan kaupunginhallituksen puheenjohtaja: Taistelu laajan päivystyksen puolesta jatkuu
kuva: Vaasan keskussairaalan kuvapankki
Vaasalaiset kamppailevat yhä keskussairaalansa laajan päivystyksen puolesta.
Vaasan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kim Berg, sd., sanoo, että Vaasa ei luovu tavoitteestaan saada keskussairaalansa laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaaloiden joukkoon.
– Teemme vaikuttamistyötä eduskunnan täysistuntoon saakka. Jos työ ei tuota tulosta, jatkamme seuraavalla hallituskaudella. Meillä on kaikki objektiiviset perustelut olemassa.
– Täytyy sanoa, että olemme hyvin pettyneitä siihen, kuinka asiat ovat menneet. Poliitikot ovat viestineet meille, että Vaasan keskussairaala täyttää kaikki kriteerit laajan päivystyksen sairaalaksi, mutta lopulta todetaan, että faktoilla ei ole mitään virkaa, Berg sanoo.
Hallitus päätti vuonna 2016, että Suomessa on jatkossa 12 laajan päivystyksen keskussairaalaa. Vaasan keskussairaala ei lukeudu niiden joukkoon, mutta sen asema nousi esille uudestaan tänä syksynä, kun eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta käsitteli sote- ja maakuntauudistuksen järjestämislakia. Keskustan kansanedustaja Pekka Puska halusi, että lakipaketin yhteydessä Vaasa olisi nostettu laajan päivystyksen sairaaloiden joukkoon. Lopulta Puska kuitenkin ilmoitti äänestävänsä hallituksen päivystyslinjauksen puolesta.
Vaasalaiset ovat olleet valiokunnassa kuultavina kuluvana syksynä, sillä eduskunta käsittelee sote-uudistuksen yhteydessä myös yli 67 000 allekirjoitusta kerännyttä kansalaisaloitetta Vaasan keskussairaalan laajan päivystyksen puolesta. Berg on kansalaisaloitteen ensimmmäinen allekirjoittaja.
– Kuuleminen oli todella positiivinen. Meille viestitettin vahvasti, että täytämme kaikki laajan päivystyksen kriteerit. Toivo eli vahvasti tuon kuulemisen jälkeen, ja pettymys on nyt siksi todella suuri, kertoo Berg, joka työskentelee Tehyn luottamusmiehenä Vaasan keskussairaalassa.
Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry on samoilla linjoilla Kim Bergin kanssa.
– Tällä hetkellä näyttää haastavalta, mutta ponnistelut jatkuvat. Jos emme nyt onnistu, niin työ jatkuu seuraavalla hallituskaudella, sillä kaikki objektiiviset perusteet ovat olemassa. Jossakin vaiheessa sitkeytemme palkitaan, Häyry sanoo.
Valitettavasti Berg ei nyt kerro totuuden Vaasan Keskussairaalan nykytilasta. Paikallinen RKP ja SDP ovat jo monen vuoden aikana tietoisesti ajaneet sairaalan alas kovilla säästöpäätöksillä. Sairaala on tänään koko Suomen kustannustehoton ja lääkäripula on jatkuvasti lähellä 20 %, rakennukset vaatisivat 300 miljoonan täysremontin. Totuus on että Vaasan keskussairaala tänään hädintuskin pystyy ylläpitämään uskottavaa päivystystoimintaa, miten kukaan sitten voi vaatia että sairaalasta voisi tulla laajan päivystyksen keskussairaalaa. Olen itse Pohjanmaan maakunnan asukas joten tiedän ja myös uskallan puhua sairaalan suurista ongelmista. Jos joku meidän perheen jäsenistä sairastuu vakavasti niin emme varmasti valitse Vaasan Keskussairaalaa.
Tämä sotemalli pitää saada siirtymään seuraavalle hallitukselle ja päättää rauhassa ja maltilla. Eikä keskustan kiirerunnomisella, puoliväkivaltaa käyttäen. Pekka Puska on tästä vallankäytöstä uusin esimerkki.
Kaiken lisäksi tätä runnomista on päättämässä muutaman äänen eduskunta, joukossa puolue, jota ei ole vaaleilla valittu. Sinisten 1 % :n kannatus antaa 0-1 edustajan paikan eduskuntaan. Pakko kysyä toteutuuko valtava maakuntauudistus demokratian pelisäännöillä, vaiko kansaa pettäen? Reilua ja rehellistä olisi siirtää asia seuraavalle hallitukselle runnomisen sijaan.
Vaasan Keskussairaala on kautta aikojen saanut hyvät arvioit hoidosta. Monet investoinnit on jo toteutettu esimerkiksi uusi apteekki, jossa syöpälääkkeet valmistetaan on hyvä esimerkki Vaasan edelläkävijänä sairaalatoiminnassa. Pekka Puskan nolo takinkäänne oli huippu poliittisesta puliveivaamisesta!