Ristikangas Kuopiossa, Pirhonen Tervossa - Pohjois-Savon suurin ja pienin vaihtoivat päiväksi johtajia
kuva: Helena Nyman / Paikallislehti Sisä-Savo
Tervolaiset Erkki Malinen, Seija Aartonen, Pentti Oksman, Esa Huttunen ja Hannu Jäntti juttusilla Kuopion kaupunginjohtajan Jarmo Pirhosen kanssa.
Pohjois-Savon suurin kaupunki, 118 000 asukkaan Kuopio, ja pienin kunta, noin 1 600 asukkaan Tervo, vaihtoivat yhdeksi päiväksi johtajiaan.
Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen tapasi Tervossa keskiviikon aikana kunnan kehittämisryhmän, tutustui Nilakan palkittuun virtuaalikirjastoon ja vieraili kalastusmatkailukeskus Lohimaassa sekä heinäsirkkafarmilla.
– Tervon elinkeinoelämään tutustuminen oli mielenkiintoista: Lohimaa ja heinäsirkkafarmi olivat molemmat hienoja paikkoja. Myös omakotitalot vuokra-asuntoina ovat oikea Tervo-innovaatio, Pirhonen kertoo.
– Päivän aikana nousi esille sama asia, joka on noussut myös Kuopiossa silloin, kun liitoskunnista on siirtynyt henkilöstöä Kuopion kaupungille: pienissä kunnissa saadaan paljon aikaiseksi pienellä porukalla.
Tervon kunnanjohtaja Petteri Ristikangas tapasi Kuopion kaupungin virkajohtoa, tutustui Kuopion eteläisen alueen maaseuturakentamiseen Hiltulanlahdessa ja Kurkimäessä sekä perehtyi Kuopion kaupungin markkinointityöhön.
– Kuopion kasvubuusti ja palvelufasiliteetti, joka sen myötä rakentuu, hyödyttää myös ympäröiviä kuntia. Emme näe tässä kilpailuasetelmaa. On myös muistettava, että esimerkiksi pendelöinti yleistyy, Ristikangas sanoo.
– Myös ison kaupungin johtamisjärjestelmään liittyvät asiat ovat kiinnostavia. Isossa koneistossa ilmenee myös lepokitkaa – asiat etenevät päätöksenteossa hitaammin ja formaalimmin kuin pienessä kunnassa.
Yllättäviäkin seikkoja tuli esiin.
– Me olemme siirtyneet sähköisiin kokouskäytäntöihin jo kuutisen vuotta sitten. Kuopiossa otetaan niitä pikkuhiljaa käyttöön.
Tempauksellaan kuntajohtajat halusivat rakentaa yhteistyötä Pohjois-Savon pienimmän kunnan ja keskuskaupungin välille.
– Hyvä ja hyödyllinen kokemus. Suosittelen myös muille kuntajohtajille: naapurikunnassa voi olla yllättävän paljon opittavaa, Ristikangas sanoo.