SAK:n kysely: Työssäoppijoiden määrä ei ole kasvanut työpaikoilla
Kuva: Ville Miettinen
Amisreformi ei lisännyt ammatillista oppimista työpaikoilla odotetusti.
Ammatillisen koulutuksen uudistuksen piti lisätä opiskelijoiden työssäoppimista, mutta työpaikoilla uudistus ei juuri ole näkynyt. Asia selviää SAK:n luottamushenkilöille tekemästä kyselystä.
Kyselyyn vastanneista luottamushenkilöistä 64 prosenttia kertoo, ettei uudistus ole vaikuttanut työssäoppijoiden määrään heidän työpaikallaan. Vain yhdeksän prosenttia vastaajista kertoo, että työssäoppijoita on ollut viime vuonna aiempaa enemmän.
Ammatillisen koulutuksen reformin tavoitteena oli lisätä työpaikalla tapahtuvaa oppimista ja korvata sillä opiskelua oppilaitoksella. Uudistuksen valmistelussa arvioitiin, että työpaikoilla tapahtuva oppiminen lisääntyisi merkittävästi. Niin ei kuitenkaan näytä käyneen.
– Vaarana on, että opiskelijat jäävät vaille tarvitsemaansa opetusta ja ohjausta, SAK:n koulutus- ja työvoimapoliittinen asiantuntija Kirsi Rasinaho sanoo liiton tiedotteessa.
SAK:n kyselyyn vastanneista noin joka neljäs arvioi, ettei hänen työpaikkansa tee yhteistyötä oppilaitoksen kanssa opiskelijoiden ohjaamisessa. Opettaja on vieraillut harvemmalla kuin joka kymmenennellä työpaikalla.
Myös vastuu työpaikkaohjauksesta on usein epäselvä.
Vain 30 prosentissa työpaikoista on tehty suunnitelma työssäoppijan työnohjauksesta.
– Työpaikkaohjausta tehdään usein oman työn ohella sekä ilman korvausta ja siihen valmistavaa koulutusta, Rasinaho sanoo.
– Myös nämä kolme voimavaroihin liittyvää asiaa olisi saatava kiireesti kuntoon.
Vaikka työssäoppiminen ei ole SAK:n kyselyn mukaan lisääntynyt, kiinnostus sitä kohtaan on kasvanut työpaikoilla.
Kyselyyn vastanneista luottamushenkilöistä noin 40 prosenttia olisi valmis lisäämään työssäoppijoiden määrää omalla työpaikallaan.
SAK:n mukaan henkilökunnan ottaminen mukaan suunnittelemiseen voisi madaltaa kynnystä ottaa opiskelijoita työpaikalle. Silti työssäoppijoista yhdessä sopivat työpaikat ovat jonkin verran vähentyneet viime vuonna.
SAK:n luottamushenkilöpaneeliin vastasi lähes 900 luottamushenkilöä joulukuussa 2018. Edellisen kerran liitto haastatteli luottamushenkilöitä työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta vuoden 2017 keväällä.