Uutisanalyysi: Vanhan eduskunnan kiriviikot
Eduskunnan tärkein valiokunta on nyt perustuslakivaliokunta ja eduskunnan tärkein kansanedustaja on sen puheenjohtaja Johannes Koskinen, sd. Sote-lakiesityksestä valiokunta kuulee vielä tämän kuun loppuun asti asiantuntijoita. Kuntaliiton huippujuristit siellä ovat jo käyneet. Ei tarvitse kuin palauttaa mieleen mitä Arto Sulonen sivistyneesti ennen joulua sanoi Kunta.tv:ssä: Jos perustuslakivaliokunta sote-esityksen sellaisenaan hyväksyisi, pitäisi sen pyörtää lähes kaikki aikaisemmin kunnallisesta itsemääräämisoikeudesta antamansa linjaukset!
Siis kaikkien aikojen takinkääntö!
Johannes Koskinen on hillittyyn tapaansa lausunut (HS 13.1.2015): ”Ongelma on se, miten rahoitusjärjestelmä saadaan oikeudenmukaiseksi. Tässä saatetaan törmätä perustuslakiin.”
Siinä se seinä on? Perustuslakivaliokunnan jäseniin kuuluu muuten myös Kuntaliiton hallituksen varapuheenjohtaja, keskustan Tapani Tölli.
SOTE-KESKUSTELUA on tähän asti käyty paljolti sosiaalisen yhdenvertaisuuden, oikeudenmukaisuuden ja kunnallisen itsemääräämisoikeuden näkökulmasta. Sosiaalinen näkökohta on oikea, mutta raikkaan tuulahduksen toi Aalto-yliopiston laskentatoimen laitoksen työryhmän numeroharjoitus. Kustannuskatot pitää asettaa ja ottaa soten mallit niiltä kunnilta/kuntayhtymiltä, jotka ovat sen jo nyt hyvin ja kustannustehokkaasti tehneet.
Sote-maailma on laskentatoimen professori Teemu Malmille uutta ja ihmeellistä, ”mutta isänmaan puolesta” hän on talkoissa mukana (Kunta.tv).
Aikaisempi valtiovarainministeri Jutta Urpilainen, sd., ehti nimetä viiden professorin työryhmän pohtimaan tulevaa talouden hoitoa. Nyt pohdinta on valmis ja ohje yksinkertainen: säästölistat pöytään heti keväällä, mutta toimeen panoja on lykättävä 2–3 vuotta. Muuten happi loppuu.
Jyrki Kataisen, kok., ja Alexander Stubbin, kok., hallituksen politiikka on saanut tyrmäyksen lehtiartikkeleissa jo aiemmin; poliittisen kompromissin vuoksi seurauksena olikin tuplakuristus. Kokoomuksen toiveesta taloutta tervehdytettiin sopeutustoimilla (leikkauksilla) ja demarien toiveesta veronkorotuksilla. Nyt sitten painitaan deflaation uhan alla.
TÄMÄ AIKA on tietysti vaikea ja vaativa. Tietoa ei ole saatavissa ja niinpä sekä hallitus että media käyvät kolkuttelemassa talousasiantuntijoiden ovia. He ovat varmasti vilpittömiä, mutta kannattaa muistaa Mauno Koiviston lausahdus ”ennustajaeukoista” 1980-luvulta: ”Nyt kiistellään desimaalipilkun jälkeisistä numeroista, kun edes etumerkki menisi oikein!”
Koiviston lääkekaapista löytyy myös rohto ministerien avustajakunnan tolkuttomaan kasvuun.
Ollessaan 1980-luvulla pääministeri hän ”heitti” hallituksen neuvonpidosta, silloisesta iltakoulusta, sinne yrittäneet avustajat ulos. Perustelu oli yksinkertainen; sillä tavoin jokainen ministeri joutui oikeasti paneutumaan asioihin, eikä niitä voinut ”ulkoistaa” avustajille.
POLIITTISET VALTIOSIHTEERIT olisivat varmasti olleet Koivistolle kauhistus; joko hän tai poliittiset valtiosihteerit olisivat lähteneet!
Nyt yksi ja toinen poliittinen johtaja on luvannut supistaa avustajakuntaa, keskustan Juha Sipilä ehkä selkeimmin. Hän kun on poliittisesti ”kokematon” ja tulee yritysmaailmasta, kuuluu arvio.
LOPUKSI VIELÄ lohdutuksen sana Mauno Koivistolta kaikille poliitikoille. Hän julkaisi vuonna 1978 kirjan ”Väärää politiikkaa”. Hätkähdyttävä tunnustus mieheltä, joka juuri silloin taisteli itsensä presidenttiehdokkaiden eturiviin. No, koivistomaisesti ajateltuna politiikka on tietysti aina jonkun mielestä väärää. Jopa tekijän itsensä mielestä, kun tekee tiliä tehdystä. Olisi sen voinut tehdä toisinkin.
Pidätetään henkeä ja seurataan eduskunnan perustuslakivaliokuntaa.
Hannu Lehtilä
Kirjoitus on julkaistu Kuntalehdessä 1/2015