Olemme useissa tilanteissa kuulleet sanan ristiinpölytys. Sillä tarkoitetaan yhdessä työskentelyä, jossa erilaisista ammateista ja taustoista tulevia ihmisiä kokoontuu ideoimaan, kehittämään ja oppimaan toinen toisiltaan.

Meidän ei tarvitse lähteä merta edemmäs pölyttämään. Jokaisella työpaikalla on nyt käynnissä sukupolven vaihdos, ja joissakin työyhteisöissä vaihtuvuus on tosi suurta. Eri ikäiset työntekijät ovat työnantajalle rikkaus ja parhaimmillaan tuottavat runsaasti inhimillistä arvonlisää. Mutta vain siinä tapauksessa, jos saadaan yhdistetyksi vuosikymmenten hiljainen tieto sekä tuore osaaminen ja innokkuus kokeilla kaikkea uutta.

Mikä sitten työpaikoilla takaa eri ikäisten ristiinpölyttämisen onnistumisen? Se on vuorovaikutus. Jos toimivaa vuorovaikutusta ei ole, työpaikan sosiaaliset rakenteet muodostuvat kuppikunniksi. Kaiken kukkuraksi eri sukupolvea oleva työkaveri saatetaan kokea jopa uhkana.

Toimivilla johtamiskäytännöillä voidaan vaikuttaa työyhteisöjen vuorovaikutukseen, toisten kanssa toimeen tulemiseen ja sitä kautta kaikkien hyvinvointiin. Vuorovaikutteinen ja ennakkoluuloton johtajuus on edellytys sille, että eri ikäisten tuottama lisäarvo saadaan kukoistamaan. On oltava kykyä ja halua kahdenvälisiin ja työyhteisön yhteisiin vuorovaikutustilanteisiin sekä rohkeutta ottaa käyttöön erilaisia kommunikaatiokanavia.

Sukupolven Y (1980-2000) elämä on virtuaalisia verkostoja. Hyödynnetäänkö heissä tätä luonnostaan olevaa voimavaraa? Nuoremmat työntekijät jakavat aivan varmasti näkemyksiään ja opastavat mielellään vanhempia. Heitä voidaan käyttää muutosmoottoreina monissa asioissa, esimerkiksi verkko-oppimisen ja digitaalisuuden hyödyntämisessä.

Eräs seurakunta oli äkännyt Pokemon Go – villityksen ja houkutellut virtuaaliolioiden jahtaajat kirkon tiloihin tarjoamalla pelaajille mehua ja keksejä. Luulenpa, että tässä ideassa oli nuorella innokkaalla Y –sukupolven edustajalla näppinsä – ellei koko käsi – pelissä:)

Jotta kaupungin strategiassa mainittu resurssiviisaus konkretisoituisi tekemisinä ja tuloksina, on panostettava tiimien ja työntekijöiden vuorovaikutteiseen johtamiseen. Ja erilaisuuden näkeminen mahdollisuutena. Se jos mikä on resurssiviisasta asennetta – meiltä kaikilta.

Auli Korhonen, Jämsän kaupungin henkilöstöjohtaja

Kirjoitus on julkaistu alun perin Jämsä bloggaa -blogissa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*