Suomen hallitus on linjannut, että sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät pois kuntien vastuulta. Myös rahoitusvastuu siirtyy valtiolle, mikäli hallituksen suunnitelmat toteutuvat.

Pohjois-Karjalassa asiaan on reagoitu etupainotteisesti ja 26.10.2015 kaikissa Pohjois-Karjalan kunnissa sekä Heinäveden kunnassa päätettiin perustaa uusi Siun Sote -kuntayhtymä, jonka tehtävänä on järjestää ja tuottaa kaikki sosiaali- sekä erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon palvelut alueen kunnille.

Ovatpa valtion linjaukset sote-alueiden määristä ja vastuista mitkä tahansa, Siun Sote -kuntayhtymä toimii tehokkaana palvelujen tuotantoyksikkönä. Hallinto ei ole tärkeintä, vaan oikein kohdennetut palvelut, sujuvat työprosessit, selkeä työnjako ja asiakaslähtöisyys. Näiden tavoitteiden edistämiseksi Pohjois-Karjalassa tehdään töitä ja samalla tavoitellaan maltillista 1,2 prosentin menokasvua vuosittain.

Kuntien tehtävät ovat lisääntyneet jatkuvasti. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat laaja kokonaisuus sekä tärkeä ja näkyvä osa kuntalaisen arjessa. Miten kuntien käy, kun ne eivät enää vastaakaan sotesta? Tarvitaanko kuntia enää? Ääripään näkemykset eroavat voimakkaasti. Pessimistisimmän näkemyksen mukaan kunnat näivettyvät vaakunan kiillottajiksi.

Muutos on iso, mutta sen vaikutus on erilainen eri kunnissa. Mikäli kunnassa on paljon lapsia, kasvua ja elinvoimaa, muutos ei ole dramaattinen. Sen sijaan taantuvassa kunnassa, jossa väkiluku vähenee ja väestö ikääntyy, merkittävä osa kunnan tehtävistä siirtyy pois.

Myös vaikutukset kunnan budjettiin ovat erilaisia, riippuen väestörakenteesta. Kontiolahdella sote-menojen osuus on 43 % ulkoisista kustannuksista. Joissain kunnissa se on 70 %.

Kunnan järjestämisvastuulle jäävät uudistuksen jälkeen kaikki hyvinvointi- ja elinvoimapalvelut: päivähoito, esiopetus, peruskoulutus, lukio, nuorisotyö, kulttuuripalvelut, liikunnan edistäminen, yhdistysten tuleminen, rakentaminen ja sen valvonta, tilojen hallinta, ympäristötoimi, kaavoitus, tonttien luovutus, asuminen, yritysten kanssa tehtävä yhteistyö, demokratian edistäminen ja yhteisöllisyyden lisääminen.

Kunnalta siirtyvät pois pääosin korjaavat pahoinvointipalvelut. Sosiaali- ja terveystoimi on vienyt kaikki ylimääräiset kehittämisresurssit, mitä muut hallintokunnat ovat säästäneet toimintaa tehostamalla. Sosiaali- ja terveystoimi on vienyt myös kaikki lisääntyneet verotulot.

Näistä lähtökohdista pidän sote-palveluiden irrottamisen kunnan järjestämis- ja rahoitusvastuulta Kontiolahden kunnan näkökulmasta hyvänä asiana. Voimme keskittyä kuntalaisten hyvinvoinnin ja alueen elinvoiman edistämiseen, jotka ovat kunnan tärkeimmät tehtävät.

Jere Penttilä

Kunnanjohtaja, Kontiolahti

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*