Mäki-Lohiluoma: Kuntakentältä voi löytyä vastaus hallitusneuvottelujen kysymykseen viisi
Tällä viikolla käynnistyneiden hallitusneuvottelujen osalta voimme odottaa vilkasta keskustelua siitä, mikä on se tie, jonka kautta suomalaista yhteiskuntaa lähivuosina kehitetään ja kuinka maamme talous saadaan tasapainoon ja tuottavuutta parannettua.
Hallitustunnustelijaksi nimitetty Juha Sipilä julkisti eilen tiistaina viidentoista kohdan mittaisen kysymysluettelon puolueille. Listassa olleen kysymyksen viisi kohdalla on toivoa, että ainakin yhteen osaan löytyy yhteisymmärrystä useammankin puolueen kesken.
Tämä teema on – kenties yllättäen – sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus. Kuntaliiton hallitus otti nimittäin viime viikolla yksimielisesti kantaa sote-uudistuksen etenemiseen. Kuntaliiton hallituksen kokoonpano valikoituu neljän vuoden välein kuntavaalien tulosten perusteella ja tällä hetkellä liiton hallituksessa on seuraavien puolueiden edustus: kokoomus, sosialidemokraatit, keskusta, perussuomalaiset, vihreät, sekä vasemmistoliitto.
Hallitustunnustelija Sipilä tiedusteli puolueiden näkökulmaa kysymykseen seuraavalla muotoilulla: ”Oletteko sitoutuneet viemään sote-uudistuksen läpi joko kuntayhtymä- tai maakuntapohjaisena?”
Mitä Kuntaliiton hallitus sitten sanoi?
Kuntaliitto arvioi, että sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistus on välttämätön. Koottu kuva Liiton hallitus kuvaa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta historiallisen suureksi julkisen hallinnon rakenteiden uudistamiseksi ja liitto kannattaa sen vuoksi uudistuksen laaja-alaista ja parlamentaarista valmistelua.
Lausunnossaan liiton hallitus muistutti, että perustuslakivaliokunta on esittänyt vaihtoehtoisiksi etenemisteiksi väliportaan hallintoa, yksitasoista kuntayhtymämallia ja järjestämisvastuun siirtoa valtiolle. Kuntaliiton mielestä valmistelussa tulee arvioida myös muita vaihtoehtoja, kuten mahdollisuus toteuttaa maan eri osissa erilaisia malleja.
Tämän uuden lähestymistavan, maan eri osien eri tarpeet huomioivan ratkaisun kautta voisi siis löytyä toimintamalli, joka kelpaisi useammallekin potentiaaliselle hallituspuolueelle, vastaten Sipilän esittämään kysymykseen sitoutuneisuudesta kuntayhtymä- tai maakuntapohjaiseen uudistukseen.
Kuntaliiton hallitus muistutti myös, että sote-uudistuksella on merkittävä vaikutus myös kuntien ja muun hallinnon rooliin ja rahoitukseen. Siksi valmistelussa on syytä ylittää ministeriöiden rajat ja valmistelu voisi toteutua valtioneuvoston kanslian tai valtiovarainministeriön johdolla. Kuntaliiton käsityksen mukaan näin suuren uudistuksen edellyttämien hallituksen esitysten huolelliseen valmisteluun tulisi varata riittävästi aikaa.
Valmistelulla on merkittäviä vaikutuksia kuntien rooliin, ylikunnallisten palvelujen organisointiin sekä muuhun hallintoon. Lopulta kysymys on myös demokratian rakenteiden määrittelystä ja kuntien elinvoiman turvaamisesta.
Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma
Toimitusjohtaja, Kuntaliitto
Kirjoitus on julkaistu alun perin Kuntaliiton blogissa.