Naisministerit merellä myrskyävällä
Kuntavaalin tulosta on ehditty analysoida jo lähes joka suunnalta, eikä niihin arvioihin ole paljon lisättävää. Sen sijaan on mielenkiintoista katsoa, miten kunta- ja sote-uudistuksen avainministerit menestyivät omissa kotikunnissaan.
✦✦✦
Vaalien alla kovimmassa ryöpytyksessä olleet kokoomuksen sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko sekä demarien Maria Guzenina-Richardson pärjäsivät loistavasti.
Molemmat ylsivät kotikaupunkiensa äänikuningattariksi. Risikko veti Seinäjoella 1 450 ääntä ja Guzenina-Richardson Espoossa peräti 3 306 ääntä. Häntä kovemman äänestyspotin otti Espoossa vain Timo Soini, 5 533 ääntä.
Tämä tulos merkinnee sitä, että espoolaista äänikuningatarta nähdään hallituksessa demarien ministerikierrätyksen jälkeenkin ensi keväänä. Eikä eteläpohjalaisen Risikon asema ole ollut mitenkään uhanalainen ennen vaalejakaan.
Nyt vain rouvien pitäisi pystyä sopimaan sote-uudistuksesta ja viemään hanketta luvatussa aikataulussa eteenpäin, mikä ei ole kovin helppo tehtävä.
✦✦✦
Sen sijaan suurkuntahankkeelle kasvonsa antanut Henna Virkkunen ei yltänyt kotikaupungissaan Jyväskylässä ministerisisariensa menestykseen. Kuntaministeri sai 1 523 ääntä ja oli kärkilistan kolmas nimi.
Ohi meni oppositiosta hallitusta ankarasti kepittänyt Mauri Pekkarinen 1 699 äänellä ja Jyväskylän äänikuningattaren viitan pokannut demarien paikallinen tähti, vasta 31-vuotias kahden lapsen äiti ja maisteri, Riitta Mäkinen 1 869 äänellä. Hänestä varmaan kuullaan vielä valtakunnan tasollakin.
✦✦✦
Perussuomalaiset nousivat Jyväskylässä neljänneksi suurimmaksi puolueeksi, mutta kun mennään pikkukuntiin löytyy jo perussuomalaisia äänikuninkaitakin.
Kristillisistä loikannut Toimi Kankaanniemi oli Uuraisten äänikuningas 175 äänellä ja Seiska-lehden ”tähdittämä” Teuvo Hakkarainen oli Viitasaaren äänikuningas 197 äänellä. Eduskuntavaaleista tulee mielenkiintoiset!
Ex-kuntaministeri Tapani Tölli ei ollut ehdolla, koska on siviilissä Tyrnävän kunnanjohtaja. Mutta keskusta pärjäsi ilman Töllin ehdokkuuttakin Tyrnävällä loistavasti: plussaa tuli 2,6 prosenttiyksikköä, mikä nostaa puolueen kannatuksen peräti 63,3 prosenttiin ja valtuustopaikat 19. Kun Tyrnävän valtuustossa on 27 paikkaa, tekee keskusta siellä ihan mitä haluaa.
✦✦✦
Vaikka kuntauudistuksen keskeiset ministerit menestyivät vaaleissa hyvin, ei sitä voi tulkita voitoksi suurkunta- tai sote-uudistukselle. Sama koskee kokoomuksen ja demarien valtakunnallista tulosta.
Ne ovat selvästi suurin ja toiseksi suurin puolue, mutta ovat sitä pikemminkin uudistussuunnitelmista huolimatta. Näinä viikkoina nähdäänkin, miten suuri tulppa kuntavaalit loppujen lopuksi olivat hallituksen sisällä.
Naisia oli kuntavaaliehdokkaina aiempaa vähemmän, mutta naisenergiaa on ladattu kunta- ja sote -uudistuksiin aiempaa enemmän. Kolmen naisministerin lisäksi keskeisessä asemassa ovat STM:n uusi kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee, VVM:n kuntaosaston ylijohtaja Päivi Laajala sekä poliittiset valtiosihteerit; Risikon Pia Pohja, Guzenina-Richardsonin Sinikka Näätsaari ja Virkkusen Anna-Kaisa Ikonen.
Politiikassa on tapana sanoa, että ”näillä mennään”. Ja kuka enää voi sanoa, ettei naisia ole tärkeissä ja vaativissa tehtävissä
✦✦✦
ps. Vihreät kokivat pääkaupunkiseudulla ihmepelastumisen. Gallupien lisäksi vielä ennakkoäänetkin näyttivät synkkiä lukuja, mutta vaalipäivän äänet pelastivat. Mikä sai vihreät äänestäjät liikkeelle ja miksi? Olisi tutkijoille töitä!