Kuntakentän kannalta todella huono uutinen on sosiaali- ja terveysministeriön tila. Media kertoo yhtäpitävästi, että jaetun ministeriön ministereillä on ”jäätävät” välit. Ei paljon puhuta eikä neuvotella. Esimerkiksi kokoomuksen Paula Risikko ei halua vanhuspalvelulakiin mitään henkilöstönormia, kun taas demarien Maria Guzenina-Richardson haluaa.

Koko ajan on sanottu myös, etteivät asioiden lisäksi myöskään rouvien henkilökemiat kohtaa. Demareissa onkin katseltu terveystieteen tohtori Risikolle vahvempaa kilpakumppania, kun ministerikierrätyksen arviointiraja lähestyy ensi keväänä.

Yksi kova nimi on lääketieteen tohtori, asiantuntijaylilääkäri Hanna Tainio Tampereelta. Tainio on tehnyt näyttävän ammattiuran, minkä lisäksi hänellä on yli kahdenkymmenen vuoden kokemus kunnallispolitiikasta.

Aate tulee lapsuudenkodista; Tainio on edesmenneen maaherra Risto Tainion tytär. Hänen suurin vikansa vain saattaa olla se, että hän on ensimmäisen kauden kansanedustaja.

Kunnille tärkeän ministeriön tila rampautui entisestään, kun alan rautainen ammattilainen, kansliapäällikkö Kari Välimäki lähti talosta. Uusi kansliapäällikkö joutuu hyppäämään paitsi liikkuvaan junaan myös keskelle kuntauudistukseen kiinteästi liittyvän sote-uudistuksen valmistelua.

Kuntarajojen siirtely ei ole hengenvaarallista puuhaa. Sen sijaan ammattitaidottomasti toteutettu sosiaali- ja terveysalan uudistus voi sitä kuntalaisille olla.

                    *     *     *

Vielä presidentinvaalien jälkeen demarit ripottelivat tuhkaa päälleen ja kokoomus näytti joka suunnalta ylivoimaiselta. Eroa toiseksi suurimpaan puolueeseen oli parhaimmillaan kymmenkunta prosenttia.

Mutta nyt kokoomuksen kannatus laskee ja demareiden nousee. Näiden kahden puolueen kannatusluvut ovat kokolailla tasoissa, ja kuntavaaleihin demarit saattavat mennä jo suosituimpana puolueena.

Pahan piston hallituskumppanille antoi ulkoministeri Erkki Tuomioja, kun hän eurokriittisen haastattelunsa yhteydessä sysäsi koko EU-sotkun Euroopan ”liian oikeistolaisten johtajien syyksi”. Tästä jaetun ministeriön kakkosmies Aleksander Stubb repäisi vaatteensa ja syytti Tuomiojaa ”vanhanaikaisesta näkemyksestä”.

Stubbin asema EU:n ”ilosanoman” levittäjänä kävi entistä ahtaammaksi, kun puoluetoveri ja vaikuttajaveteraani Ben Zyskowicz töräytti, ettei Kreikka tarvitse EU:lta enää kolmatta tukipakettia. Vanha konkari haistaa ihmisten mielialat ja haluaa, että kokoomus saisi kuntavaaleissa edes osan eurokriittisten äänistä.

Perussuomalaiset ovat Timo Soinin – ja EU:n – avulla saaneet taas kannatuskäyränsä nousuun, mutta keskustan kannatus laahaa uudesta puheenjohtajasta huolimatta 15–16 prosentin tietämissä.

Keskustan ”vanha tietäjä” Seppo Kääriäinen pyysikin Juha Sipilälle kolmen vuoden armonaikaa kykyjensä näyttämistä varten. Kuntavaalit ovat kuitenkin jo lokakuussa, ja se on myös Sipilälle ensimmäinen mittapaikka.

                    *     *     *

Vaikka kuntavaalit ratkeavat paljolti paikallisin teemoin, niihin liittyy aina jokin isompi kysymys. Nyt sellainen on eurokriisi. Eikä sitä pääse pakoon.

Heinä- ja elokuu olivat laiskanpulskeita lomakuukausia, mutta syyskuu on jo toisenlainen. Ja lokakuussa kansa äänestää paikallisvaaleissa ihan sen mukaan, mikä mielessä on päällimmäisenä, vaikka sitä ei valtuustoissa voisi mitenkään ratkaista.

Mutta sitä ennen voimme ottaa harjoituskierroksia vanhuuslain, kuntauudistuksen ja sote-uudistusten kanssa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*