Sivistys myös tulevaisuuden kunnan perusta
Perustuslain mukaan sivistys kuuluu jokaiselle. Sivistys ja sen saavuttamiseksi rakennettu koulutusjärjestelmä ovat keskeisimmät välineet tasa-arvon toteuttamiseen. Suomi on aina rakentanut hyvinvointinsa sivistyksen ja osaamisen varaan.
Näin tulee olemaan myös tulevaisuudessa. Käynnissä olevan sote-keskustelun yhteydessä on noussut esiin myös kuntien tulevaisuus ja kunnille jäävät palvelut. Osa keskustelijoista edustaa kantaa, jonka mukaan kunnilta viedään sote-uudistuksessa keskeisimmät ja tärkeimmät tehtävät itsehallinnollisille alueille, ja kunnille jää vain marginaalisia tehtäviä. Itse olen tästä asiasta vahvasti eri mieltä. Sivistystoimi – varhaiskasvatus, perusopetus, toisen asteen koulutus, kirjasto- ja kulttuuripalvelut, vapaa sivistystyö sekä liikunta- ja nuorisopalvelut ovat kuntalaisten hyvinvoinnin ja sivistyksen kivijalka. Koulutus ja kulttuuri luovat pohjan sivistykselle ja samalla myös hyvinvoinnille. Koulutus ja kulttuuri kytkevät kuntalaiset ja kansalaiset osaksi suomalaista yhteiskuntaa ja samalla myös kunnan jäseneksi.
Koulutuksella ja kulttuurilla on myös keskeinen tehtävä maahanmuuttajien kotouttamisessa ja integroimisessa suomalaiseen yhteiskuntaan. Kuntien rooli maahanmuuttajien kotouttamisessa on keskeinen jo senkin vuoksi, että keskeiset koulutus- ja kulttuuripalvelut järjestää kunta. Kirjastot, vapaa sivistystyö, kulttuuritoiminta ja liikuntapalvelut moninaisine toimintamuotoineen antavat hyviä mahdollisuuksia edistää kantaväestön ja maahanmuuttajien kanssakäymistä ja samalla edesauttaa kotoutumista sekä yhteenkuuluvuuden tunteen syntymistä. Tämä koskee niin aikuisia kuin lapsiakin.
Kuntien toimintaympäristöt ovat muuttuneet rajusti ja muuttuvat edelleen. Väestön ikärakenne, tiukat säästöpaineet, kuntien taloustilanne ja investointitarpeet ja mm. nopeasti kasvanut turvapaikanhakijoiden määrä asettavat sivistystoimen johdolle erityisiä haasteita ja paineita. Nyt tarvitaan osaavia, laaja-alaisia ja rohkeita johtajia, jotka tarttuvat näihin haasteisiin.
Suomi on aina rakentanut hyvinvointinsa sivistyksen ja osaamisen varaan, toivottavasti näin tapahtuu myös tulevaisuudessa. Sivistys ja sen eri toimialat luovat kunnan perustan nyt ja tulevaisuudessa.
Terhi Päivärinta
Kuntaliiton Opetus ja kulttuuri -yksikön johtaja
Kirjoitus on julkaistu alun perin Kuntaliiton blogissa 1.10.2015