Vaaleista sekaisin
Nyt ei puhuta blondeista, vaan edessä olevasta ylipitkästä vaalivuodesta. Hallituksen pakka näyttää olevan pahasti sekaisin jo nyt, vaikka eduskuntavaalit ovat vasta 19.4.2015. Kokoomuksen Jan Vapaavuori ja vihreiden Ville Niinistö nokittelevat toisiaan melkein kaikista asioista. Seuraan liittyi viime viikolla kokoomuksen Henna Virkkunen, joka Helsingin Sanomissa rökitti muun muassa opetusministeriötä haluttomuudesta etsiä kunnille säästökohteita. HS:n uutisessa ei mainittu, että opetusministerinä on Sdp:n Krista Kiuru ja kulttuuriministerinä vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki. Selvää tykin ruokaa, varsinkin kun samalla kehaistiin sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tehneen ”sinänsä aika hyvää prosessia”. Ministeriötä johtaa kokoomuksen Paula Risikko.
Tukalaksi tilanteen tekee 25.5.2014 pidettävät EU-vaalit. Jyrki Kataiselle tulee ensi kesänä kymmenen vuotta täyteen kokoomuksen puheenjohtajana. Kelpo aika katsella uusia hommia. Kun hän alkusyksystä ilmoitti kertovansa vasta ensi huhtikuussa tulevaisuuden suunnitelmistaan, hän muuttui samalla hetkellä kotimaan politiikan ”rammaksi ankaksi”. Ja kun hän nyt pääministerinä hoitaa EU-politiikkaa pitkin Eurooppaa, tulkitsee media sen tuen hakemiseksi EU:n korkeisiin virkoihin. Siis vaalikiertueeksi.
Jos EU-vaalit on saanut kokoomuksen neuvottomuuden tilaan, käyttää Timo Soini, ps., vaaleja puolueensa julkikuvan kaunistamiseen. Kotimaan politiikassa hankalat tyypit pannaan Brysselin-junaan, jotta perussuomalaiset olisivat keväällä 2015 valmiita hallitukseen. Tässä Soini sai mutkan kautta apua Pekka Vennamolta, joka pari viikkoa sitten puhui Yle Radio 1:ssä lämpimästi EU:sta ja eurosta ja kavahti maahanmuuttajien mollaamista. Näitä piirteitä jo nyt ministeriltä yhä enemmän näyttävä Soini tarvitsee. Sitä paitsi entinen SMP:n johtaja tuntee Soinin väen; viime kesän puoluekokouksessa esitelmöinyt Vennamo kertoi, että puoluekokousväestä yli puolet oli hänelle tuttuja SMP:n ajoilta. – Ei siellä niin EU-säikkyjä olla kuin äkkiseltään voisi luulla.
Keskusta tähtää eduskuntavaaleihin, mutta on EU-vaalien kanssa vielä vaikeuksissa. Jos nykyinen talouskomissaari Olli Rehn lähtee tavoittelemaan vielä korkeimpia EU-virkoja ja lähtee vaaliehdokkaaksi, vetää hän varmasti kehiin Paavo Väyrysen. No, ehkä puolue kestää yksissä vaaleissa ääripäiden yhteenoton, mutta jos se leviää myös eduskuntavaaleihin, voi syntyä pahaa jälkeä. Hurjat gallup-luvut ovat kuulemma vetäneet jo nyt eduskunnan käytäville viime vaaleissa pudonneita ”menneisyyden miehiä ja naisia”. Keskustan ironikot sanovatkin, että he kyllä osaavat tarvittaessa sössiä vaalitkin.
Eniten keskustassa pelätään kuitenkin muiden puolueiden ”likaisten osastojen” temppuja Juha Sipilän mustamaalaamiseksi. Jos Sipilän hohto menee, menee myös keskustan vaalivoitto.
Henkilöpolitiikka on tietysti politiikan suola, mutta arkitodellisuutta ei saisi unohtaa. Nyt odotetaan hallituksen lunastavan säästölupauksensa. Vaikka suuret rakenneuudistukset, kunta- ja sote-uudistus, siirtyvätkin seuraavan hallituksen tehtäväksi, maan talous pitäisi saada kestävälle pohjalle. Tupoa kiitetään yleisesti, mutta se ei yksin riitä.
Raimo Sailas sanoi Etelä-Suomen Sanomissa 5.11.2013, että jos hallitukselta ei ennen joulua synny säästöpäätöksiä, on edessä uskottavuuskriisi.
Myös oppositiossa toivotaan hallituksen vielä ryhdistäytyvän. Siellä arvellaan, että kansa kyllä ymmärtää hankalat päätökset, eikä rokota niistä vaaleissa. No, sitä on vaikea tietää. Varmaa sen sijaan on, että jokainen nyt tehty hankala päätös keventäisi seuraavan hallituksen taakkaa. Olisi Sipilälle helpompi alku!
Hannu Lehtilä
Uutisanalyysi on julkaistu Kuntalehdessä 14/2013