Stefan Svensfors on Pedersören kunnanjohtaja. Kuva: Pedersören kunta

Pedersören kunnassa työttömyysaste on ollut kymmenen viime vuoden aikana keskimäärin 2–2,5 prosenttia ja joskus jopa alle sen. Alhainenkin työttömyysaste voi olla ongelma.

Joku ajattelee, että se on positiivinen sellainen, ja niinhän se tietysti onkin.

Samaan aikaan se on rakenteellinen ongelma kunnan yrityksille ja elinkeinoelämälle. Työtä on tarjolla – työntekijät puuttuvat.

Sama pätee suurelta osin myös naapureihimme niin sanotulla Pietarsaaren alueella, jonka muodostavat Uusikaarlepyy, Luoto, Pietarsaari ja Kruunupyy. Koko alueella on kukoistava elinkeinoelämä – korkean lisäarvon tuotantoa jonka vientiosuus on reilusti yli 60 prosenttia.

Työvoimapula koskee lähes kaikkia aloja ja yrityksille tämä on vaikea pullonkaula, koska työvoimapula hidastaa kasvua. Yritykset tarvitsevat tällä hetkellä 1 047 työntekijää, ja kolmen vuoden kuluttua alueen uuden työvoiman tarve on yhteensä 2 470 henkilöä.


Mikä siis on se ihmelääke, jolla Pedersören ja Pietarsaaren alue pystyy vuodesta toiseen säilyttämään näin korkean työllisyystason läpi erilaisten suhdannevaihteluiden ja pitämään työttömyysasteen ylivoimaisesti Suomen alhaisimpana?

Tähän ei tietenkään ole yhtä ainoaa syytä tai selitystä, vaan siihen vaikuttavat monet tekijät. Ensinnäkin meillä on erittäin dynaaminen, energinen ja monipuolinen yritysmaailma. Koska valmistavassa teollisuudessa toimii monia eri alojen suuria ja pieniä yrityksiä, kuten paperi-, metalli-, sähköautomaatio-, elintarvike-, vene-, kumi- ja muovi-, perävaunu- ja puutuotealan yrityksiä, kokonaisuus ei ole kovinkaan suhdanneherkkä.

Kun yksi teollisuudenala jää jälkeen, toinen pärjää paremmin. Suuri vientiosuus luo myös suurempaa vakautta. Monet yritykset ovat käytännössä globaaleja ja toimivat kansainvälisillä markkinoilla. Ruotsi on tärkeä markkina-alue, mutta niin ovat myös Saksa ja Keski-Eurooppa sekä Yhdysvallat ja Aasia. Rohkea myyntitaktiikka, tuotteiden korkea laatu, hyvä itseluottamus ja kielitaito, eikä vähiten alueen vahva kaksikielisyys suomen ja ruotsin kielillä, ovat eräitä menestyksen avaimia.


Kunnanjohtajalle työ on tietysti helpompaa, jos kuntalaisilla on töitä, he maksavat veroja ja voivat järjestää elämänsä ja arkensa omien tavoitteidensa mukaisesti. Ja huolimatta siitä, että Pedersören kunta ja alue yleensä voi osoittaa väestönkasvua, haasteet työvoiman saamiseksi ovat edelleen olemassa.

Pyrimme ratkaisemaan tämän sekä yksittäisenä kuntana että alueellisen yhteistyön avulla, mukaan lukien markkinointi ja suorat kampanjat. Olemme kuitenkin huomanneet, että on melko vaikeaa houkutella ihmisiä muualta Suomesta, vaikka voimme tarjota monenlaisia työpaikkoja monilla eri aloilla. Alue on suurelle yleisölle melko tuntematon.

Olemme myös huomanneet, että se, mitä pidämme yhtenä suurimmista vahvuuksistamme, kaksikielisyys, voidaan kokea suomenkielisten kannalta hieman pelotteena. ”Voiko täällä tulla toimeen suomeksi?” Se on kysymys, joka tulee itse asiassa aika usein vastaan. Vastaan yleensä, että takaan, että meillä voi elää hyvin sekä suomeksi että ruotsiksi.

Olemme myös pyrkineet lisäämään työperäistä maahanmuuttoa ulkomailta, mukaan lukien joitakin kausityöntekijöitä, mutta myös maahanmuuttajia, jotka aikovat jäädä tänne pitkäksi aikaa tai pysyvästi. Tätä rataa kehitämme mielellämme ja suhtaudumme siihen myönteisesti.

Pedersören pitkäaikainen iskulause on ”Kaikki on täällä – ja lisää mahtuu”. Se pitää edelleen paikkansa. Tervetuloa Pedersöreen!

Stefan Svenfors
Pedersören kunnanjohtaja