Entä jos tuleva kuntaministeri ei olekaan Vapaavuori, ei Backman, vaan Saarakkala, Mäkipää tai Jääskeläinen?
Vappua edeltäneellä viikolla kolmen suurimman puolueen hallitus näytti todennäköiseltä.  Kokoomus, SDP ja perussuomalaiset vakuuttivat kompromissikykyään myös vaikeimmassa asiassa eli suhtautumisessa EU:n väliaikaisiin ja pysyviin kriisirahastoihin.
Kuntapolitiikan linjausten kanssa kolmikolle tuskin tulee pulmia, sillä kaikki ovat vahvan peruskunnan takana. Pohjapaperiksi voi kelvata Kuntaliiton huhtikuussa hyväksymä kannanotto kuntarakenteesta.
Mutta kenelle tässä kokoonpanossa iskettäisiin käteen kuntaministerin salkku?
Kokoomuksen ja SDP:n osalta tarjokkaista ei ole pulaa. Vahva ehdokas on ainakin Kiviniemen hallituksen asuntoministeri Jan Vapaavuori. Keskusteluissa kokoomusvaikuttajien kanssa nousevat esiin myös Turun nuori konkari Petteri Orpo ja paluun eduskuntaan tehnyt Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Esko Kurvinen
SDP:llä on heittää peliin muiden muassa kokenut kaksikko Jouni Backman ja Rakel Hiltunen. Backman oli kuntaministerinä jo 1990-luvulla, Hiltunen on Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja ja Helsingin valtuuston toinen varapuheenjohtaja.  
Perussuomalaisten ministeriehdokkaitten arvuuttelu on hankalampaa. Puheenjohtaja Timo Soinin tavoitteet lienevät muualla, ja puolueen strategi Vesa-Matti Saarakkala, 27, saattaa olla vielä liian kokematon.  Miten olisi Pietari Jääskeläinen, jolla on työkokemusta sekä ministeriöistä että Kuntaliitosta? Vai voisiko kuntaministerin pesti olla kihniöläisen Lea Mäkipään uran huipennus?
–  Se ei ole ensimmäisten joukossa minun kiinnostukseni kohteissa, Mäkipää torjuu ajatuksen. 
Kuka perussuomalainen kuntaministeri voisi olla?
– Olen päättänyt, että en lähde nostamaan nimiä esille. Sen voin sanoa, että ryhmässä on useita kokeneita kunnallisia päättäjiä, joilla on tehtävään sopivaa asiantuntemusta ja kokemusta, eli kuntaministerin löytäminen perussuomalaisten joukosta ei ole ongelma.

J0RMA YLÖNEN

Avatar
Mikko Tapaninen
mikkotapaninen@fake.kunta.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*