Sote-soppaa ja valtionosuuskeittoa
Soppaa ja keittoa on viime aikoina hämmennetty mielikuvakauhalla siihen malliin, että on saatu syntymään varsinainen sattumasoppa. Osalla kansalaisista kunnallisveroprosentti on laskemassa n. 17–18 prosenttiin ja osalla nousemassa 28–29 prosenttiin.
Lieneeköhän tällainen kansalaisten ”yhdenvertainen” kohtelu ollut tarkoituksena niillä puoluejohtajilla, jotka osaltaan soppaa keväällä hämmensivät. Valitettavasti kyse ei ole alustavista laskelmista. Valtionosuusleikkaukset alkavat jo ensi vuonna ja sote -laskelmat perustuvat tähän jo päätettyyn laskentamalliin.
Palvelut ovat ilmeisesti tulevaisuudessa huomattavasti paremmat näille kuntalaisille jotka maksavat 10 prosenttiyksikköä, eli yli 50 % enemmän kunnallisveroa samoista tuloista. Vai ovatko? Sote lainsäädännöllähän pitäisi turvata, että kellään ei ole muita parempia palveluja, eli ainakaan sote-palvelut eivät ole parane verorasituksen kasvaessa. Miten käy muille palveluille?
Lainsäädäntöuudistusten myötä kuntien sote-menot tasataan ja tulot eriytetään. Esimerkkikuntana voisi käyttää Uuraisten kuntaa. Kuntaliiton kunnallisen tuloveron painelaskelman mukaan veroprosentti on nousemassa 27,4 %:iin nykyisestä 20,5 %:ta.
Sote-palvelut on tähän mennessä tuotettu keskimääräistä edullisemmin ja kuntalaisten mielestä selvästi paremmalla laadulla ja saavutettavuudella kuin esim. verrokkikunnassa Jyväskylässä (Arttu-kuntalaistutkimus).
Tulevaisuudessa sote-lainsäädäntö estää parempien palvelujen tuottamisen, mutta palvelujen kustannukset nousevat yli 400 euroa/asukas, eli n. 30 %.
Miten kunta voi pitää kansalaisten kunnallisveroprosentin ennallaan? Perusopetuksen ryhmäkoko on nostettava n. 40:een, nuoriso- ja kirjastotoimi, sekä tekninen- ja ympäristötoimi pääosin lakkautettava, elinkeinotoimi ja hallinto on myös lopetettava. Näiden toimintojen alasajon jälkeen ei voitane enää puhua kansalaisten perusoikeuksien kohtuullisesta toteutumisesta.
Olisikohan perustuslakivaliokunnalla syytä pohtia kansalaisoikeuksien toteutumista sote- ja valtionosuusuudistuksen toteuttamisessa?
Sallisikohan puoluejohtajien itsetunto hetken pysähtymisen asian äärelle ja miettimisen siitä mitä nyt oikeasti on tapahtumassa kansalaisille, heidän palveluilleen ja verotukselleen?
Juha Valkama, kunnanjohtaja, Uuraisten kunta
Jouko Nykänen, peruspalvelujohtaja, Uuraisten kunta