Sote-rakenneuudistus on yksi suurimpia ja merkittävimpiä kansalaisia koskeva uudistus. Sote-uudistuksella pyrittiin alun perin tuomaan yksi ratkaisu velkaantumisen pysäyttämiseksi. Sote-järjestämislain tavoitteista painopiste on siirtynyt enemmän ihmisläheisen palvelun turvaamiseen. Kustannuksia kasvattavat pitkät hoitojonot ja kyvyttömyys yhdistää eri palveluita toisiinsa. Suomessa hoitoa saa odottaa, ja pitkään. Jokainen odotuspäivä on kallis, ja inhimillisesti raskas. Tärkeintä on, että potilas pääsee nopeasti hoitoon ja eri palvelut sulautuvat toisiinsa asiakkaiden parhaaksi. Hyvän hoidon estävät siilot on murrettava.

Sote-uudistus ei saa rankaista asiansa hyvin hoitaneita kuntia. Meillä on kuntia, joissa on päästy hyvään alkuun uudistamisessa. Mm. Porvoon, Loviisan ja Sipoon sosiaali- ja terveyspalveluissa on päästy hyviin tuloksiin. Muihin kuntiin verrattuna esimerkiksi Porvoossa on edistytty hyvin sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisessä ja säästetty kustannuksia. Tuloksena on parempia palveluita pienemmillä kustannuksilla. Porvoossa on esimerkiksi vanhuspalvelun kotihoidon töitä järjestelty niin, että hoitoon käytetty aika on kasvanut neljänneksen ja sijaisia tarvitaan vähemmän. Keskitytään hoitotyöhön ja samalla säästetään kustannuksia. Itä-Uudellamaalla on onnistuttu erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välisen yhteistoiminnan kehittämisessä, josta saatiin puolen miljoonan euron säästö kunnille, kun potilaita ei pidetä odottamassa liian kauaa siirtoa terveyskeskukseen. Porvoossa päätettiin perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon integroinnissa teettää kaikki keskitetysti röntgen- ja laboratoriopalvelut HUSilla.

Sote-uudistukseen liittyvä kustannusten tasaus kuntien välillä nostaisi esimerkiksi Porvoon menoja noin 9 miljoonalla eurolla vuosina 2017-2018. Tämä pitää saada kohtuullisemmaksi ja lakiesitystä on vielä muokattava. Uudistustyössä on tärkeää saada mukaan yrittäjät ja yhdistykset, jotta monipuolinen palvelutuotantomalli syntyisi. Kilpailu tekee terää, ja laittaa uudistuksen rattaat pyörimään asiakaslähtöisesti. Tavoitteena tulee olla, että ihmisten pomputtelu luukulta toiselta saadaan poistettua. Mitä tahansa tullaankin tekemään, on aina vastuu rahoista ja palveluiden järjestämisestä kuljettava käsi kädessä.

Paras tae paremmille palveluille on kisa eri palvelutuottajien välillä, siksi tulevina vuosina on saatava lisättyä kansalaisten valinnanvapautta palveluista.

Sanna Lauslahti

kansanedustaja, kok., Espoo

sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen

Soten rahoitusmallia kartoittavan työryhmän jäsen

Perttu Tuomaala

kansanedustajaehdokas, kok., Porvoo

Porvoon kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen

Porvoon sairaalalautakunnan puheenjohtaja

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä