Säästöä ja ennakointia ruokapalveluihin
Kun kaupunki ulkoisti ruokapalvelut Palmialle, se säästi ruokakustannuksissa yli 500 000 euroa vuodessa.
Kolme vuotta sitten Riihimäen kaupunki oli tilanteessa, jossa koulujen ja päiväkotien ruokapalvelut piti suunnitella uudelleen. Vanha Peltosaaren koulu, jossa koulujen keskuskeittiö sijaitsi, oli tullut tiensä päähän, ja kaupungin oli pohdittava, miten se jatkossa järjestää koulujensa ja päiväkotiensa ruokapalvelut.
”Koska lähikunnat eivät olleet halukkaita yhteistyöhön, vaihtoehtoina oli joko rakentaa uusi keskuskeittiö tai ulkoistaa ruokapalvelut”, sanoo Riihimäellä tuolloin kaupunginjohtajana ollut Sami Sulkko.
Uuden keskuskeittiön rakentaminen ja ylläpito olisi tullut varsin kalliiksi. Lisäksi kaupunki huomioi keskuskeittiön aiheuttaman hiilijalanjäljen sen rakentamisen ja käytön aikana. Siksi kaupunki halusi selvittää kilpailuttamalla, mille tasoille ruokapalvelut asettuisivat ulkoistettuna hankintana. Hinnan lisäksi kaupunki asetti tarkkoja vaatimuksia myös esimerkiksi palveluiden laadulle, saavutettavuudelle ja palveluvarmuudelle.
Kilpailutuksen jälkeen Riihimäki päätti ulkoistaa ruokapalvelut Palmialle. Ruokahuollon 36 työntekijää siirtyivät Palmialle vanhoina työntekijöinä, ja työpaikat säilyivät omassa kaupungissa.
”Palmian tarjous oli hinnaltaan ja laadultaan meille paras. Kilpailutus oli pitkä prosessi, mutta ratkaisu on osoittautunut toimivaksi”, Sulkko sanoo.
Iso yksikkö huomioi yksilölliset tarpeet
Kun ruokapalvelujen toimittajaksi vaihtui vuoden 2019 alussa Palmia, kasvisruokavaihtoehdot tulivat osaksi palvelukokonaisuutta. Palmia pystyi huomioimaan myös erikoisruokavaliot ja muut yksilölliset ateriavaatimukset entistä keskuskeittiömallia paremmin. Myös luomu- ja lähiruoan määrä ruokalistalla on kasvanut.
Palmia toimittaa ruoat valmiina Riihimäen koulujen ja päiväkotien jakelukeittiöihin.
”Alussa uuteen toimintamalliin siirtymisessä oli hieman totuttelemista, ja oppilailta saattoi tulla palautetta jonkin lempiruoan puutumisesta listalta. Palmia on ottanut palautteen hyvin vastaan, ja tehnyt muutoksia tarvittaessa”, Sulkko sanoo.
Riihimäen kaupungilla on oma ruokapalvelukoordinaattori, joka toimii yhteyshenkilönä Palmiaan päin ja toimittaa heille myös asiakkailta saadun palautteen. Kouluissa ja päiväkodeissa ruokailevat sekä heidän vanhempansa voivat käyttää myös Palmia Kouluruoka -mobiilisovellusta, jonka kautta voi antaa suoraan palautetta sekä katsoa ruokalistan, aterioiden tuotetiedot ja ravintosisällön. Sovelluksen välityksellä voi ehdottaa myös toiveruokaansa ruokalistalle.
Muutokset sujuvat helposti
Riihimäen kouluissa ja päiväkodeissa syödään päivittäin yli viisi tuhatta lounasta ja tuhat välipalaa. Tarpeet kuitenkin vaihtelevat päiväkohtaisesti. Esimerkiksi koulujen sulkeutuminen kevään 2020 koronapandemian vuoksi toi dramaattisia muutoksia ruokailijoiden määriin.
”Palmia on pystynyt huomioimaan muutokset hyvin niin, että ruokahävikki on jäänyt mahdollisimman pieneksi, mutta ruoka on riittänyt”, kertoo Sulkko.
Sulkko näkee
ulkoistetun toiminnan hyvänä puolena sen, että isommissa yksiköissä koko palveluketjua on helpompi hallita. Esimerkiksi raaka-aineiden kilpailutus isossa yksikössä on tehokasta, ja myös riskit laitteiden rikkoontumisesta tai henkilöstön sairastumisesta ovat pienemmät. Kun valmistettavan ruoan määrä on suurempi, myös tuotanto on energiatehokkaampaa, kuljetusmatkat lyhenevät ja hiilijalanjälki jää pienemmäksi.
”Henkilöstön kannalta Palmialle siirtyminen on tarkoittanut sitä, että mahdollisuus tehdä erilaisia työtehtäviä ovat kasvaneet”, Sulkko toteaa.
Mikäli kuntien tukipalvelujen ulkoistaminen askarruttaa, ota yhteyttä myynti@palmia.fi
Tai lue lisää ulkoistamiseen liittyviä artikkeleja monessamukana.palmia.fi