Vauhtia vesilaitosten energiaremonttiin
Joonas Jukkolan perustama Jukkola Systems optimoi Kokkolan Teollisuusveden merivesipumppaamon kokonaisprosessin ja vaihtoi sinne uuden taajuusmuuttajan, moottorin, venttiilit, putkiston sekä pumpun keväällä 2023. Projektin takaisinmaksuaika on noin 2,5 vuotta sähkön hinnasta riippuen.
Miltä kuulostaisivat päästösäästöt ja nettopositiivisen kassavirran mahdollistava rahoitusmalli?
Motivan johtava asiantuntija energiatehokkuuden liiketoiminta-alueella, Tomi Kiuru, on nähnyt työssään, millaisessa kunnossa Suomen vesilaitokset ovat. Kokemusta kartutti erityisesti vuosina 2016−2018 tehty Energiatehokas vesihuoltolaitos -hanke, jossa Kiuru toimi projektipäällikkönä.
”Hankkeessa oli mukana hyvin erityyppisiä toimijoita niin kokonsa kuin resurssiensa puolesta. Isot toimijat olivat tehneet energiatehokkuutensa eteen jo pidempään duunia, mutta oli myös tahoja, joissa ei ollut tehty vielä juuri mitään. Yleisesti ottaen alalla on hirvittävä korjausvelka”, Kiuru toteaa.
Moottorit vaihtoon
Hankkeen tuloksissa huomattiin, että eniten vesihuoltolaitoksissa kuluu energiaa erilaisiin pumppauksiin, jäteveden ilmastukseen sekä lietteen käsittelyyn.
Yksi tehokas säästökeino on uusia pumppuja pyörittävät moottorit, sillä moottoritekniikka on vuosikymmenten aikana kehittynyt huimin harppauksin ja paremman hyötysuhteen moottorit kuluttavat paljon vähemmän sähköä kuin vanhat.
”Laskimme eräälle vesihuoltolaitokselle, miten nopeasti pelkästään vanhojen moottoreiden vaihtaminen paremman hyötysuhteen yksilöihin olisi maksanut itsensä takaisin. Tulos oli viisi vuotta”, Kiuru kertoo.
Säästöjä kuntalaisille
Kiuru kannustaa kuntia tarttumaan vesialan moninaisiin energiansäästökeinoihin sekä päästöjen pienentämiseksi että investointimielessä.
”Vesihuoltoalalla toiminta on tyypillisesti pitkäjänteistä – laitos on todennäköisesti samalla paikalla vielä 30 vuoden päästä.
Tällaiset nopeasti itsensä takaisin maksavat toimet kannattaisi pistää ripeästi eteenpäin.
Kannattavia investointeja tekemällä kunnat vähentäisivät hintojen korotuspainetta, mikä näkyisi myös kuntalaisten kukkarossa.”
Kiurun mukaan energiansäästötoimet on hyvä laittaa vauhtiin teettämällä lähtötilanteesta perinpohjainen katselmus. Rahoitusmallejakin löytyy investointien tueksi. Esimerkiksi yhdessä Siemensin rahoitusyhtiön tarjoamassa vaihtoehdossa asiakkaan saama kuukausittainen säästö on suurempi kuin leasing-rahoituksen lyhennyserä. Näin mahdollistuu nettopositiivinen kassavirta koko sopimuskauden ajaksi.
”Mielestäni tällaiset mallit sopisivat täydellisesti kuntapuolelle. Jos investoinnit eivät muuten meinaa mennä eteenpäin, tuollainen 4−7 vuoden sopimusmalli olisi hyvä tapa toteuttaa niitä.”
Siemensin ratkaisutarjoama vesilaitoksille:
- korkean hyötysuhteen moottorit
- taajuusmuuttajat
- digitaaliset järjestelmät prosessien optimointiin
- prosessi-instrumentointilaitteet
- kunnonvalvontajärjestelmä
- säätötekniikka
- osaava partneriverkosto projektien toteutukseen
- joustavat rahoitusmallit