Inregon tuotantolaitoksilla Suomessa ja Ruotsissa käsitellään vuosittain uudelleenkäyttöön yli 360 000 IT-laitetta.

Maailma on täynnä elektroniikkaa, vuosittain valmistetaan 300 miljoonaa uutta tietokonetta, mutta vain murto-osa näistä päätyy uudelleenkäyttöön. Samaan aikaan neitseellisten raaka-aineiden saatavuus heikkenee, vuosittainen e-jätevuori painaa enemmän kuin Kiinan muuri ja organisaatioiden hankintabudjetit kiristyvät. Mikä siis ratkaisuksi?

”Helpoin tapa auttaa ympäristöä on käyttää jo olemassa olevia IT-laitteita mahdollisimman pitkään ja mahdollisimman monta kertaa. Talouden kannalta helpoin säästö on ostaa edullisempia laitteita. Mutta edullisempi hinta ei missään nimessä tarkoita heikompilaatuista tuotetta, jos valinnan tekee järkevästi”, toteaa Inregon Suomen maajohtaja Teemu Simola. Suomessa Vantaalla toimiva ruotsalaislähtöinen Inrego toimittaa vuosittain uudelleenkäyttöön 360 000 IT-laitetta.

IT:n kiertotalous luo mahdollisuuksia niin taloudelle kuin ympäristölle

Käytetty yritystietokone on turvallinen valinta, sillä onhan se jo palvellut yhtä käyttäjää useita vuosia. Maanantaikappaleet ovat karsiutuneet joukosta pois ja koneiden toimintavarmuus on testattu. Lisäksi kunnostetun laatukoneen saa myös alati kiristyvällä hankintabudjetilla, jopa kolmasosan hinnalla uuteen verrattuna. Seuraavat viisi väittämää kertovat jokainen kunnostetusta IT:stä:

1. Laatu on testattu

Käsittelyprosessissa käytetty IT-laite tyhjennetään, testataan ja kunnostetaan. Näin varmistetaan, että vain täysin toimivat laitteet päätyvät takaisin käyttöön. Kaikkiin laitteisiin sisältyy 12 kuukauden takuu ja lisämaksusta takuun saa jopa kolmeksi vuodeksi. MAR-kumppanuus (Microsoft Authorized Refurbisher) takaa, että tietokoneisiin asennetaan alkuperäinen Windows-lisenssi. Käytetyt yrityskannettavat on valmistettu kestämään ja ne on valmistettu eri komponenteista kuin edulliset markettikannettavat. ”Tiedämme laitteiden kestävän ja siksi takaamme myymillemme kunnostetuille IT-laitteille myös takaisinostohinnan”, Simola kertoo

2. Hankintahinta on edullisempi

Kunnostuksen vuoksi käytetyllä IT:llä on käyttöikää jäljellä vielä useita vuosia, mutta hankintahinta on kuitenkin edullinen. Samalla hinnalla saa enemmän tehoja ja kestävyyttä. ”On aikamoinen ero, onko käytössä uusi i3 kone vai käytetty i7. Meidän pitäisikin päästä eroon ajattelutavasta, jossa mietimme, onko laite uusi vai käytetty ja keskittyä enemmän käyttötarkoitukseen ja koneen spekseihin,” Simola pohtii.

Lisäksi kunnostetun IT-laitteen arvo ei tipu 30 %:a heti paketista avaamisen yhteydessä, kuten uuden IT-laitteen. ”Kuluja saa myös hilattua alaspäin kunnostamalla laitteita käyttäjien välillä. Käytännössä kunta voi lähettää vaikka lukiolaisten koneet tyhjennykseen ja kunnostukseen, jonka jälkeen ne toimitetaan takaisin kunnalle tai suoraan lukiolaisille”, Simola tiivistää Refresh-palvelun yhteen lauseeseen.

”Helpoin tapa säästää on käyttää olemassa olevia laitteita mahdollisimman pitkään ja antaa niille vielä uusi elämä.”

3. Scope 3-päästöt pienenevät

Nykyään yhä useamman tahon tulee ja kannattaa raportoida scope 3-päästöjään. Ihan liian usein IT unohdetaan kokonaan näistä säästötalkoista. Etenkin hiilineutraaliutta tavoitellessa myös IT:n päästöt tulee laskea. Esimerkiksi kannettavan tietokoneen osalta uuden kannettavan CO2e-päästö on 280 kg kun taas kunnostetulla vastaava luku on 42 kg CO2e. Uuden näytön osalta päästöt ovat 510 kg CO2e, kun taas näytön kunnostaminen aiheuttaa 13 kg CO2e-päästöjä.*

*Laskelmat perustuvat Inregon ja Ruotsin ympäristöinstituutin kehittämään CO2-laskentamalliin.

4. E-jätteen määrä vähenee

Käytetyn IT-laitteen ostaminen organisaatioon on vastuullinen teko. Tärkein ja helpoin asia, jonka voimme tehdä e-jätteen määrän minimoimiseksi on pitää jo olemassa olevat laitteet käytössä mahdollisimman pitkään ja vasta viimeisenä vaiheena kierrättää kaikki mahdolliset materiaalit. IT-laitteissa tuotantovaihe aiheuttaa suurimmat päästöt, noin 80% koko laitteen elinkaaren aikaisista päästöistä aiheutuu valmistuksen aikana. Maksimoimalla nykyisten laitteiden käytön säästämme arvokkaita maametalleja, vettä ja muita raaka-aineita. Myös jätettä syntyy 1200 kiloa vähemmän per yksi kannettava tietokone.

5. Käyttäjät haluavat valita

Ihmisten tietoisuus lisääntyy, joka ohjaa kuluttajien käyttäytymistä ja näin ollen myös työntekijöiden valintoja. Varmista, että organisaationne on edellä kävijöiden joukossa ja mahdollistaa käyttäjälle myös kunnostetun työlaitteen valinnan. Etenkin lyhytaikaisiin työtehtäviin, projekteihin, kesätyöntekijöille tai varakoneiksi ei ole taloudellisestikaan järkevää ostaa uusia laitteita. ”A-luokkainen laadukkaista komponenteista valmistettu, kunnostettu yrityskone on resurssiviisas valinta”, Simola muistuttaa.

Yhteenveto: tee kestäviä valintoja

Yhteenvetona väitämme, että IT-laitehankinnoissa voi säästää usealla tavalla; ostamalla tai vuokraamalla uusien laitteiden sijaan kunnostettuja, myymällä vanhat laitteet uusiokäyttöön heti käytöstä poiston jälkeen tai kunnostamalla nykyisiä IT-laitteita ja pidentämällä näin elinkaaria. Jokainen näistä tavoista tuottaa säästöjä sekä kassaan että ympäristölle.

Käytettyjen IT-laitteiden hankkiminen on viisas valinta niin taloudellisesti kuin ympäristön kannalta. Ennen ostopäätöksen tekemistä varmista kuitenkin yhdessä alan ammattilaisten kanssa, että laite täyttää tarpeesi.  ”Autamme mielellämme organisaatioita siirtymään kohti vastuullisempaa IT-laitehallintaa laskemalla nykylaitekannan ilmastovaikutukset ja hankintamenot sekä luomalla skenaarion järkevistä IT-laitehankinnoista, joka ohjaa IT:tä niin talouden kuin ympäristön kannalta kestävään suuntaan,” Simola summaa.

Inrego Oy
inrego.fi/
Jaa artikkeli
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.