Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on kumonnut Kainuun hyvinvointialueen väliaikaisen valmistelutoimielimen (VATE) päätökset valmistelujohtajan virkavalintaan liittyen. Keskustan ex-kansanedustaja Timo Korhonen valittiin valmistelujohtajaksi syksyllä 2021.

Hallinto-oikeuden tuoreen ratkaisun mukaan valintapäätös syntyi virheellisessä järjestyksessä, sillä tehtävä olisi tullut täyttää julkisella hakumenettelyllä. Kyseessä ei hallinto-oikeuden ratkaisun mukaan ollut avoimena olleen viran väliaikaisesta täyttämisestä, vaan määräaikaiseen virkasuhteeseen valitsemisesta.

Korhosen valinnasta hallinto-oikeuteen valitti perussuomalaisten kajaanilainen kaupunginvaltuutettu Pasi Kilpeläinen. Hänen mielestään valintapäätös olisi tullut kumota, koska virkaan ei valittu pätevintä henkilöä, eikä valintaa tehty ansiovertailujen ja esittelyasiakirjojen osalta oikein. Tähän seikkaan hallinto-oikeus ei ottanut kantaa, koska se kumosi valintapäätöksen muilla perusteilla.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Valintapäätöksen kaatumisella ei ole käytännön vaikutusta vuodenvaihteessa aloittavan Kainuun hyvinvointialueen toimintaan. Kumottuun päätökseen liittyvä määräaikainen virka on päättyi elokuun lopussa 2022, kun hyvinvointialuejohtaja Jukka Lindberg aloitti virassaan.

Tämän jälkeen Kainuun aluehallitus perusti määräaikaisen valmistelujohtajan viran, johon valittiin tehtävää aiemmin hoitanut Timo Korhonen. Vuoden loppuun saakka ulottuvasta pestistä ei kukaan valittanut, joten se on lainvoimainen.