Sampo Terho on toiminut muun muassa Juha Sipilän hallituksen Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministerinä. (Kuva: Valtioneuvoston kanslia / Laura Kotila)

Filosofian maisteri Sampo Terho on valittu Tampereen kulttuurijohtajaksi. Terho on toiminut muun muassa Juha Sipilän hallituksen Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministerinä, kansanedustajana, Euroopan parlamentin jäsenenä, tutkijana, yrittäjänä ja kirjailijana.

Terho valittiin kansanedustajaksi vuoden 2015 vaaleissa perussuomalaisten listalta, ja hänet nimitettiin ministeriksi Sipilän hallitukseen toukokuussa 2017. Kesäkuussa 2017 Terho erosi perussuomalaisista. Terho ja muut perussuomalaisista eronneet kansanedustajat perustivat Sinisen tulevaisuus -puolueen, jonka puheenjohtajana Terho toimi. Hän putosi eduskunnasta vuoden 2019 vaaleissa.

Tampereen kaupungin tiedotteessa kerrotaan, että Terho on luopunut kaikista poliittisista tehtävistään ja keskittynyt viime vuosina uraansa yrittäjänä kulttuurialalla.

Terho aloittaa Tampereen kulttuurijohtajana toukokuussa. Tehtävään oli yhteensä 44 hakijaa. Heistä 13 kutsuttiin ensimmäisen kierroksen haastatteluihin, joiden pohjalta kuusi hakijaa eteni soveltuvuusarviointeihin. Loppusuoralla haastateltiin vielä kolme kärkihakijaa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Sampo Terhon johtamiskokemus kansallisista ja kansainvälisistä, erittäin vaativista tehtävistä vakuutti haastattelijat. Hänellä on myös erinomaiset verkostot, Tampereen kaupungin konsernijohtaja Juha Yli-Rajala perustelee valintaa Tampereen kaupungin tiedotteessa.

Terhon mukaan Tampere voi näyttää luovuudessa ja elämystalouden kasvattamisessa mallia koko Suomelle.

– Tampereella on erinomainen kulttuuristrategia, jonka jalkauttamisen aloitan osaltani välittömästi. Aion tavata kulttuurialan eri toimijoita ja sidosryhmiä, jotta saan selkeän kuvan tilanteestamme taiteen kentällä. Haluan kulttuurijohtajana olla mahdollisimman paljon läsnä käytännön työssä ja mukana kulttuuritapahtumissa, Terho sanoo.

Kulttuurijohtajan virka tuli tavoiteltavaksi, kun Juha Ahonen siirtyi vuoden 2024 alussa Helsingin kulttuuri- ja vapaa-aikatoimialan johtajaksi. Avointa virkaa on kevään ajan hoitanut kirjastopalvelujohtaja Niina Salmenkangas.

Kulttuurijohtaja johtaa palveluryhmää, johon kuuluvat Tampereen kaupunginkirjasto, Tampereen seudun työväenopisto, Tampere Filharmonia, kaupunkikulttuuriyksikkö, historialliset museot sekä Tampereen taidemuseo. Sara Hildénin taidemuseo toimii osana kulttuurin palveluryhmää, mutta sillä on oma johtosääntönsä ja johtokuntansa.