Imatran valtuusto valitsi Ari Lindemanin kaupunginjohtajaksi 26. huhtikuuta. (Kuva: Imatran kaupunki / Liisa Hupli-Oinonen)

Itä-Suomen hallinto-oikeus on hylännyt kaikki valitukset, jotka koskivat Ari Lindemanin valintaa Imatran kaupunginjohtajaksi viime huhtikuussa. Imatran kaupunki kertoo hallinto-oikeuden päätöksestä verkkosivuillaan.

Lindeman on toiminut valitusten takia vs. kaupunginjohtajana. Hänestä tulee vt. kaupunginjohtaja maaliskuun alussa, kun edellinen viranhaltija Kai Roslakka jää virallisesti eläkkeelle ja varsinainen kaupunginjohtaja, jos valitusten käsittely ei jatku korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Hallinto-oikeuden päätös saa lainvoiman, ellei kukaan valittaja hae valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta 30 vuorokauden kuluessa.

Imatran valtuusto valitsi Ari Lindemanin kaupunginjohtajaksi 26. huhtikuuta. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun tutkimuspäällikkönä työskennellyt Lindeman sai valtuuston vaalissa 23 ääntä ja Imatran apulaiskaupunginjohtajana tuolloin toiminut Kaisa Heino 20 ääntä. Valtuuston suurin ryhmä SDP tuki demaritaustaisen Lindemanin valintaa, kun taas kokoomus, keskusta ja vihreät asettuivat puoluepoliittisesti sitoutumattoman Heinon taakse. Siniset, perussuomalaiset ja vasemmistoliitto eivät ottaneet ryhminä kantaa valintaan.

17 valtuutettua jätti eriävän mielipiteensä valtuuston valintakokouksen pöytäkirjaan. Heidän mielestään valinnassa sivuutettiin pätevin hakija, ja he pitivät päätöstä lainvastaisena.

Hallinto-oikeuteen tehtyjen valitusten mukaan Imatran kaupunginvaltuusto ei valintapäätöstä tehdessään toiminut lainmukaisesti julkisten virkojen yleisten nimitysperusteiden, tasapuolisuuden ja syrjimättömyyden vaatimuksen osalta eikä verrannut hakijoiden ansioita tasapuolisesti ja objektiivisesti. Kun hakijat edustivat eri sukupuolta, kaupunginvaltuuston päätös oli valittajien mielestä myös ilmiselvää kiellettyä syrjintää sukupuolten välistä tasa-arvoa koskevan lain perusteella.

– Tutustun nyt kunnolla oikeuden päätökseen. Siinä on aika paljon lukemista. Tässä vaiheessa minulla ei ole muuta kommentoitavaa, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ilkka Nokelainen, sd., toteaa Imatran kaupungin verkkosivuilla.