kuva: Ville Miettinen
KHO kumosi Kittilän valtuuston joulukuussa 2017 tekemän valintapäätöksen.

Korkein hallinto-oikeus on vuosikirjapäätöksellään kumonnut Sanna Ylinamman valinnan Kittilän vs. kunnanjohtajaksi joulukuussa 2017. Valittaja oli Harri Mattila, joka hävisi valtuuston virkavaalissa Ylinammalle äänin 19–8.

KHO katsoi, että Ylinamman valinta ei ole perustunut hakijoiden ansioiden tasapuoliseen ja objektiiviseen vertailuun. Päätös oli myös tasa-arvolain vastainen: voidaan olettaa, että Mattila on jätetty valitsematta tehtävään sukupuolensa vuoksi, koska hyväksyttäviä seikkoja palkata virkaan vähemmän ansioitunut hakija ei ollut.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus hylkäsi Mattilan valituksen marraskuussa 2018.
Hallinto-oikeuden mukaan Mattila oli koulutuksen ja työkokemuksen perusteella Ylinampaa ansioituneempi vs. kunnanjohtajaksi. Hallinto-oikeus kuitenkin katsoi, että Kittilän hallinnollinen kriisi huomioiden valtuusto on voinut lukea eduksi Ylinamman oikeudellisen tietämyksen ja prosessin tuntemuksen.

KHO päätti toisin. Sen mukaan tapauksessa ei ollut perusteita nostaa Ylinampa kokonaisharkinnassa Mattilan ohi. KHO katsoi, että vaikka Kittilän hallinnossa oli esiintynyt rikossyytteisiin johtaneita oikeudellisia ongelmia, kunnanjohtajan tehtävät eivät liittyneet näiden asioiden rikosoikeudelliseen käsittelyyn. Kittilän kunta vetosi lausunnossaan Ylinamman oikeudelliseen koulutukseen ja Kittilän prosessin tuntemukseen, mutta kumpaakaan seikkaa ei mainittu viranhakuilmoituksessa.

KHO:n päätöksellä ei ole käytännössä vaikutusta kunnanjohtajan viran hoitamiseen, sillä Ylinamman viransijaisuus kesti vuoden 2018 loppuun. Kittilän vs. kunnanjohtajana on vuoden 2019 alusta lähtien toiminut Antti Jämsén. Ylinampa valittiin Kittilän hallintojohtajaksi lokakuussa 2018, ja hän aloitti tehtävässä vuoden 2019 alussa. Tammikuussa 2020 hänet valittiin Siikajoelle vs. hallintojohtajaksi.

Kittilän valtuuston päätöksestä valittanut Harri Mattila on toiminut kuntaurallaan muun muassa Alahärmän kunnanjohtajana ja Kauhavan kaupunginjohtajana.

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä