kuva: Ville Miettinen
Kittilän sovintosopimusta puidaan myös KHO:ssa.

Oikeudenmukainen Kittilä -ryhmän valtuutetut Inkeri Yritys ja Pentti Kangas ovat valittaneet Korkeimpaan hallinto-oikeuteen Kittilän kunnan ja kunnanjohtaja Anna Mäkelän välisestä sovintosopimuksesta. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus hylkäsi Yrityksen ja Kankaan valituksen toukokuussa.

Valittajien mielestä on erittäin tärkeä saada KHO:n kanta erityisesti kysymykseen, onko valmistelulla merkitystä sen pohjalta tehdyn päätöksen laillisuuteen. Hallinto-oikeus katsoi, että valtuuston päätöksen lainmukaisuutta arvioitaessa on merkitystä ainoastaan sillä, mitä sovintosopimuksessa on sovittu, ei sillä, mitä sopimuksen valmisteluvaiheessa on ehkä keskusteltu.

Yritys ja Kangas toteavat valituskirjelmässään, että eivät ole valittamassa kiusantekomielessä viivästyttääkseen asian ratkaisemista vaan päinvastoin haluavat, että Kittilän kunnan tilanne selkiytyisi mahdollisimman nopeasti. He pyytävät, että KHO käsittelisi valituksen kiireellisenä.

– Meitä kumpaakin syyllistetään Kittilän kunnan ja kunnanjohtaja Anna Mäkelän sopimuksen viivästyttämisestä, mutta emme ole voineet vaikuttaa Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden käsittelyaikatauluihin missään vaiheessa millään tavalla, Yritys ja Kangas kirjoittavat.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöksen saaminen valitukseen kesti lähes puolitoista vuotta.

Sovintosopimusta koskeneiden valitusten takia Kittilän kunnanjohtajan virkaa ei ole voinut täyttää pysyvästi. Vs. kunnanjohtajana kuluvan vuoden loppuun saakka toimii oikeustieteen maisteri, varatuomari Sanna Ylinampa.

Avatar
Jorma Ylönen
jorma.ylonen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.