Kolari valitsi Kristiina Tikkalan kunnanjohtajaksi marraskuussa 2018.
kuva: Milla Salo / Kolarin kunta
Kolari valitsi Kristiina Tikkalan kunnanjohtajaksi marraskuussa 2018.

Kolari kunnanhallitus käsittelee torstaina ylimääräisessä kokouksessaan kunnanjohtaja Kristiina Tikkalan irtisanomista. Erottamista ei esitetä epäluottamuksen perusteella, vaan kunnallisen viranhaltijalain perusteella virantoimitusvelvollisuuksien vakavien laiminlyöntien takia.

Jos kunnanjohtajan irtisanominen tapahtuu kunnallisen viranhaltijalain perusteella, irtisanomiseen riittää valtuustossa yksinkertainen enemmistö, mutta perustelujen pitää olla painavia. Luottamuspulaan perustavassa irtisanomisessa vaaditaan tilapäinen valiokunta asian valmistelua varten, ja valtuustossa erottamisen taakse tarvitaan kaksi kolmasosaa valtuutetuista

Kunnanhallituksen puheenjohtajan Helena Kaikkonen-Tiensuun, kesk., laatiman päätösesityksen esittelytekstissä todetaan, että tammikuussa 2019 aloittaneen Tikkalan viranhoidossa on ollut lähes koko ajan epäselvyyksiä. Irtisanomisen perusteluina on kymmenkohtainen lista, jossa mainitaan muun muassa virkatehtävien laiminlyönnit ja epäasiallinen käyttäytyminen johtoryhmän jäseniä ja yksittäisiä kunnan työntekijöitä kohtaan.

Tikkala ei ole saanut varoituksia kunnanjohtajapestinsä aikana.

– Kunnanjohtajan asemassa olevan henkilön tulee itse ymmärtää ilman varoitustakin oman menettelynsä moitittavuus irtisanomisperusteiden osalta, esityksessä todetaan.

Kolarin valtuusto totesi 6. huhtikuuta äänin 13–8, että Tikkala ei nauti kunnan päättäjien luottamusta. Tikkalalle tarjottiin sen jälkeen mahdollisuutta irtisanoutumiseen, jolloin hänellä olisi ollut oikeus johtajasopimuksen mukaiseen erorahaan. Tikkala ei hyväksynyt hänelle tarjottua erosopimusta määräaikana, joka umpeutui perjantaina 17. huhtikuuta.

Tikkala puolustautui syytöksiä vastaan viime viikolla. Hän kertoi yhteistyönsä kunnan johtavien päättäjien vaikeutuneen sen jälkeen, kun hän puuttui Kolarissa vallitsevaan kuntakulttuuriin ja sanoi tilanteen kärjistyneen nopeasti ajojahdiksi.

Kuntalehti tavoitti Tikkalan keskiviikkona, mutta hän ei halunnut kommentoida kunnanhallituksen käsittelyyn menevää esitystä.

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä