Kolari valitsi Kristiina Tikkalan kunnanjohtajaksi marraskuussa 2018.
Kolarin valtuusto valitsi Kristiina Tikkalan kunnanjohtajaksi marraskuussa 2018. Syyskuussa 2020 hänet irtisanottiin. (Kuva: Kolarin kunta / Milla Salo)

Kolarin kunnanhallituksen puheenjohtaja Orvo Vaattovaara sanoo, että Kolarin kunnanjohtajakysymykseen on saatava ratkaisu kiireellisesti.

-Keskeneräinen asia on jo kolmen vuoden ajan haitannut kunnan toimintaa.

Korkein hallinto-oikeus kumosi viime viikolla Kolarin kunnanvaltuuston päätöksen, jolla se syyskuussa 2020 irtisanoi kunnanjohtaja Kristiina Tikkalan. Näin ollen Tikkala on Kolarin kunnanjohtajan virassa, vaikka onkin jo pitkään toiminut uudessa työssään Lapinjärven teknisenä johtajana.

-Meillä on nyt torstaina ensimmäinen kohtaaminen Tikkalan kanssa. Kunnanhallituksessa asiaa on määrä käsitellä 29. elokuuta, Vaattovaara kertoo.

Vaattovaara ei halua tuoda julki, kuinka hänen mielestään asiassa olisi nyt parasta menetellä. Vuonna 2020 Vaattovaara vastusti Tikkalan irtisanomista sekä kunnanhallituksessa että valtuustossa. Kunnanhallitus esitti tuolloin erottamista lukemin 4-3, ja valtuustossa päätös irtisanomisesta syntyi äänin 13-8.

Kolarin valta-asetelmat mullistuivat vuoden 2021 kuntavaaleissa, kun kaksi sitoutumatomonta ryhmää kiilasi tuloslistan kärkeen ohi keskustan ja vasemmistoliiton. Kolari 21 -ryhmään tuli mukaan muun muassa Tikkalan irtisanomista vastustaneita keskustalaisia ja vasemmistoliittolaisia. Kolarin kylät ja tunturit -ryhmän tausta on kaivoshankkeen vastustuksessa, ja sen ehdokkaat olivat pääosin Ylläksen alueelta.

Vaattovaara edusti viime vaalikaudella vasemmistoliittoa, mutta vuoden 2021 vaaleissa hän oli Kolari 21-ryhmän listalla.

-Kunnanjohtajan irtisanominen vaikutti merkittävästi viime kuntavaalien tulokseen Kolarissa, se on ihan selvä asia, Vaattovaara sanoo.

”Plussat ja miinukset paperille”

Kristiina Tikkala sanoo tekevänsä oman ratkaisunsa tarkan harkinnan jälkeen.

-Olen insinööri ja hallintotieteilijä ja kohtalaisen rationaalinen ihminen. Tässäkin asiassa laitan faktat ruutupaperille ja lasken plussat ja miinukset. Tämä työ on minulla vielä kesken.

-Lähtökohta asian pohdinnalle on selvä: minä olen Kolarin kunnanjohtaja ja minun pitää hoitaa virkaani, Tikkala toteaa.

Juttua muutettu 22.8. klo 13.58: Lisätty Tikkalan kommentit