Kolarin Tikkalan erottamista esitetään äänin 4-3
Kolarin kunnanjohtaja Kristiina Tikkalaa ollaan jälleen erottamassa. Asia on jakanut kunnan luottamushenkilöt kahteen leiriin. (Kuva: Petra Kannisto)
Kunnanjohtaja Kristiina Tikkalan erottaminen etenee seuraavaksi kunnanvaltuustoon. Maanantaina asiaa käsitellyt Kolarin kunnanhallitus päätti äänin 4-3 esittää valtuustolle, että kunta irtisanoo Tikkalan viranhaltijalain nojalla ilman uudelleensijoitusvelvollisuutta.
Kunnanhallituksen puheenjohtaja Helena Kaikkonen-Tiensuu (kesk) toimi Tikkalan erottamisasiassa päätöksen valmistelijana ja esittelijänä. Puheenjohtaja sai esityksensä taakse ratkaisevat kolme hallituksen jäsentä. Erottamisen puolesta äänestivät Mikko Lipponen (Meän Kolari yhteislista), Raimo Kumpurinne (sd) ja Ira Pääkkölä (vas.)
Rintamalinjat ennallaan
Vasemmiston Orvo Vaattovaara esitti Unto Frimanin (kesk) kannattamana, ettei irtisanomista esitetä valtuustolle, koska perusteet eivät ole riittävän asianmukaiset ja painavat. Myös Janne Raittimo (kesk.) oli äänestyksessä samalla kannalla. Kaikki kolme äänestyksessä tappiolle jäänyttä jättivät päätöksestä eriävän mielipiteen. Rintamalinjat kunnanhallituksen sisällä ovat olleet samat käytännössä koko erottamisprosessin ajan ja eriäviä mielipiteitä on jätetty jo aiemmin.
Kristiina Tikkalan asema kunnanjohtajana on ollut tuulinen jo viime talvesta lähtien. Kolarin valtuusto totesi huhtikuussa äänin 13–8, että Tikkala ei nauti kunnan päättäjien luottamusta. Tikkalalle tarjottiin tuolloin erosopimusta, mutta hän ei suostunut sitä allekirjoittamaan. Lopulta kunnanhallitus antoi kunnanjohtajalle kirjallisen varoituksen.
Selvityspyyntö haastattelusta
Kunnanhallituksen kokousmateriaaliin on kirjattu tarkasti useita kunnanjohtajan laiminlyöntejä työtehtäviin liittyen. Prosessiin liittyen kunta oli varannut kunnanjohtajalle viranhaltijalain 43 §:n mukaisen tilaisuuden tulla kuulluksi virkasuhteen päättämisen syistä perusteluineen. Tikkalan pyynnöstä kuuleminen suoritettiin kokonaan kirjallisena. Vastineessaan Kristiina Tikkala kiisti erottamisaikeet perusteettomina.
Kolarin tulehtuneesta tilanteesta omaa kieltään kertoo se, että kunnanhallituksen esityslistalla oli maanantaina myös selvityspyyntö Tikkalan Maaseudun Tulevaisuus-lehteen elokuussa antamasta haastattelusta. Kirjallisessa vastauksessaan Kristiina Tikkala muistutti Suomessa käytössä olevasta sananvapaudesta.
Käsittämätöntä, että tällaisena aikana on resursseja painia po. asian kimpussa. Vahva suositukseni on pysyä kaukana poissa periferian sisäsiittoisista pikkukunnista, joissa ideologia ohittaa järjen kaikissa päätettävissä olevissa asioissa. Kun kerran erehdyt lähtemään, pakoon et enää pääse!
Pienissä kunnissa on jatkuva taistelu vallasta ja näkyvyydestä, kenen ”tilannekuva” on hallitseva. Kunan luottamushenkilöt ovat ”eri tasoisia narsisteja” ja haluavat, että heidät huomataan, kunnioitetaan ja kuullaan. He edustavat paikallistietoa ja arvoja joita käytetään.
Koulutettu kunnanjohtaja usein edustaa myös ”kulttuurisesti ryhmää, johon luottamushenkiöiden on vaikea samaistua ja heidän tietonsa on liian teoreettista ja vaikeaselkoista. Kulttuuriset, kielelliset ja symbooliset erot voivat olla liian isoja, kulttuurinen ero rasittaa suhteita. Luottamushenkiöt ovat oman alueensa ”eliittiä”, jota uhkaa ulkoinen kulttuuri, osaaminen ja asioiden vieras hallinta, joka koetaan uhkaksi.